Linkovi

EU odbija iranski poziv?


Šef iranske organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi, prilikom svečanog dolaska prvog kamiona sa rudom uranijuma iskopanom u Iranu
Šef iranske organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi, prilikom svečanog dolaska prvog kamiona sa rudom uranijuma iskopanom u Iranu

Evropska unija nagovestila da će odbiti poziv Teherana da krajem ovog meseca obiđe iranska nuklearna postrojenja.

Tokom današnjeg susreta sa mađarskim ministrom inostranih poslova Janošem Martonjijem, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton je izjavila da je inspekcija nuklearnih lokacija dužnost Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Prema izveštaju agencije Rojters Ešton je takođe rekla da je obavila konsultacije sa Rusijom i Kinom, dve zemlje koje su takođe dobile iranski poziv. Kina i Rusija su članice takozvane Grupe 5 plus 1, koja vodi pregovore sa Iranom, a sastoji se od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a, plus Nemačke.

Iran je u utorak potvrdio da je uputio pozive nekim članicama Evropske unije, grupi nestvrstanih zemalja i jednom broju stalnih članica Saveta bezbednosti. Međutim, poziv nije upućen Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Britaniji i Nemačkoj, svetskim silama koje su uključene u pregovore sa Iranom. Poziv je, pri tom, dobila Mađarska koja trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom Evropske unije.

Iranski zvaničnici su u utorak saopštili da je obilazak nuklearnih postrojenja planiran za 15. i 16. januar, pre zvaničnih pregovora sa Teheranom, koji su zakazani za kraj meseca u Turskoj.

U odvojenom razvoju događaja, iranski državni mediji su izvestili da je vršilac dužnosti šefa iranske diplomatije, Ali Akbar Salehi, telefonom razgovarao sa svojim turskim partnerom, Ahmetom Davutogluom, o pomenutim predstojećim razgovorima. Iranska novinska agencija IRNA navodi da su dvojica zvaničnika razgovarali o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Zapadne zemlje veruju da Iran ima tajni program za proizvodnju nuklearnog oružja, što Iran odbacuje. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je zaveo četiri paketa sankcija Iranu zbog odbijanja da prekine svoj program obogaćivanja uranijuma, kakav se koristi u proizvodnji atomskog oružja. Evropska unija i Sjedinjene Države zavele su sopstvene dodatne sankcije protiv Irana.

XS
SM
MD
LG