Linkovi

Bombaški napad u Jemenu


Mesto napada u Jemenu
Mesto napada u Jemenu

Funkcioneri u Jemenu kažu da je u današnjem napadu bombaša samoubice na vojnike koji su uvežbavali vojnu paradu u prestonici Sani poginulo najmanje 96, a ranjeno više od 200 vojnika.

Funkcioneri kažu da je bombaš bio u vojnoj uniformi i da je aktivirao eksploziv kada se nekoliko stotina vojnika okupilo oko njega. Jemenski ministar odbrane koji je prisustvovao probi nije povređen.

„Vojnici su vežbali paradu. Videli smo čoveka u uniformi koji je nosio pojas sa eksplozivom. Odjednom, videli smo eksploziju u prvom bataljonu“, rekao je jedan neimenovani vojnik.

Vojnici su se spremali za sutrašnju paradu u čast obeležavanja ujedinjenja severnog i južnog Jemena, kojoj je trebalo da prisustvuje i predsednik Abed Rabo Mansur Hadi. Ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Spremali smo se da proslavimo jedinstvo Jemena, ali današnji događaj je uništio tu radost jer je bio uperen protiv naše braće u oružanim snagama i bezbednosti. Tražimo da počinioci budu kažnjeni jer krv tih junaka neće biti uzalud izgubljena“, rekao je generalni sekretar gradskog saveta Sane, Amen Džuman.

Napad se vremenski poklopio sa ofanzivom koju jemenska vlada, uz podršku Sjedinjenih Država, sprovodi protiv ekstremista Al-Kaide, koji su prošle godine zaposeli delove zemlje kada je bila zahvaćena narodnim ustankom protiv tadašnjeg predsednika Alija Abdule Saleha.Predsednik Hadi, koji je u februaru zamenio Saleha, obećao je da će se boriti protiv sve većeg prisustva toj mreži srodne Al-Kaide na Arapskom poluostrvu.

XS
SM
MD
LG