Linkovi

Otkrivena bomba Al-Kaide


Američki sekretar za odbranu, Lion Paneta istakao da SAD moraju da budu na oprezu

Američki funkcioneri kažu da su sprečili pokušaj Al-Kaide da podmetne bombu u neki avion na liniji ka Sjedinjenim Državama.

Vlasti u Vašingtonu kažu da je jemenski ogranak Al-Kaide nameravao da pošalje svog bombaša-samoubicu na neki let prema Sjedinjenim Državama sa eksplozivom skrivenim u donjem vešu.

Plan je otkriven i bomba je zaplenjena pre nego što je mogla da ugrozi neki avion.

"Američka vlada kaže da plan nije sproveden jer je imala unutrašnje informacije, unutrašnju kontrolu. To nagoveštava da su imali nekoga unutra ko nije dozvolio da se to dogodi", izjavio je bivši savetnik za borbu protiv terorizma, Ričard Klark.

U saopštenju Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, koji je objavljen u ponedeljak, navodi se da je predsednik Obama bio obavešten o toj zaveri u aprilu i da je redovno primao informacije o njenom razvoju.

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta rekao je da Sjedinjene Države moraju i dalje da budu na oprezu zbog mogućih napada.

"Ne želim da komentarišem specifične tajne operacije ali mogu da kažem da Sjedinjene Države vode niz operacija protiv Al-Kaide i njihovih terorističkih saveznika koji žele da nas napadnu. Taj incident jasno pokazuje da ova zemlja mora i dalje da bude budna prema onima koji žele da je napadnu, a mi činimo sve što je potrebno da Amerika bude bezbedna“, rekao je Lion Paneta.

Agencija Asošijeted pres navodi da je potencijalni napadač baziran u Jemenu i da je plan trebalo da bude sproveden povodom prve godišnjice ubistva Osame bin Ladena. Takođe je navedeno da napadač nije izabrao cilj niti je kupio avionsku kartu.

Funkcioneri kažu da je bomba bila poboljšana verzija one koja je upotrebljena u pokušaju obaranja američkog aviona na letu od Amsterdama do Detroita, na dan Božića 2009. godine. Jedan Nigerijac pokušao je tada da aktivira bombu skrivenu u donjem vešu.

XS
SM
MD
LG