Linkovi

Nastavljeni sukobi u Siriji


Neki sirijski gradovi i dalje su pod vatrom vladinih snaga uprkos današnjem roku za početak prekida vatre

Sirijski aktivisti izveštavaju da je vojska danas napala dva grada i da nema obimnijih povlačenja trupa, iako vlada tvrdi da su njene snage počele da se povlače iz nekih gradova, u skladu sa primirjem dogovorenim uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, kaže da su vladine snage granatirale grad Hama, u centralnom delu zemlje, i grad Mareh na severozapadu, dok su delovi Homsa napadnuti minobacačima. Ista grupa kaže da su pobunjenici ubili šest vojnika u napadima na dva kontrolna punkta, u blizini zabačenog pustinjskog grada Markade, južno od turske granice.

U Moskvi, sirijski ministar inostranih poslova Valid al-Moalem rekao je da je Damask počeo da sprovodi plan izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana za okončanje nasilja. Ali Moalem je po svemu sudeći izneo i nov zahtev, rekavši da prekid vatre mora da nastupi istovremeno sa raspoređivanjem međunarodnih posmatrača.

Njegov ruski kolega, Sergej Lavrov, rekao je da je sirijska vlada „mogla da bude odlučnija“ u sprovođenju mirovnog plana, ali je pozvao i opozicione snage da obustave nasilje. Rusija je jedna od malog broja svetskih sila koje pružaju neku podršku Asadu u njegovom krvavom sukobu sa opozicijom.

U međuvremenu, izaslanik UN Kofi Anan stigao je u Tursku i sada putuje ka granici sa Sirijom. On će posetiti jedan turski izbeglički logor kraj koga je juče, u vatri sirijskih snaga preko granice, ranjeno šest osoba, od kojih su dve turski državljani. Prema nepotvrđenim izveštajima još dve osobe su ubijene.

Takođe juče, trupe lojalne Bašaru al-Asadu pucale su preko libanske granice, ubivši jednog televizijskog snimatelja.

XS
SM
MD
LG