Linkovi

Nesmrtonosno oružje za razbijanje demonstracija


Kućište nesmrtonosnog elektromagnetnog tipa američkih Marinskih snaga, sa tanjirastom emisionom antenom na krovu

Američke oružane snage nedavno su ponovo predstavile nesmrtonosno oružje za razbijanje demonstracija pomoću snažnog snopa elektromagnetnih talasa. Iako je njegova upotreba na bojištu odobrena još pre nekoliko godina, do sada elektromagnetni zrak nije upotrebljen.

Marinci su nedavno uvežbavali scene kakve se sve češće viđaju u Avganistanu.

Demonstranti-statisti brzo su rasterani uređajem koji ne nanosi trajne posledice.

Uz pomoć snažnog snopa elektromagnetnih talasa uređaj nazvan Sistem za aktivno onemogućavanje deluje tako što na razdaljini do nekoliko stotina metara trenutno zagreva ljudsku kožu naterujući ljude u bekstvo.

Sistem je razvijen pre više od decenije ali je i dalje obavijen misterijom, kaže komandant Direktorata za nesmrtonosno oružje američkih Marinskih snaga, pukovnik Trejsi Tafola.

"Za razliku od konvencionalne municije i oružja, koji se vide i čuju, ovde toga nema. Ne vidi se, ne čuje se i nema miris“, kaže pukovnik Tafola.

Konstruktori kažu da je 11 hiljada testova pokazalo da je oružje bezbedno i da ne izaziva nikakve trajne efekte. Jedino što izaziva je osećaj da ste pogođeni talasom vrelog vazduha, kao kada otvorite vrata neke vrele peći.

U Los Anđelesu su pre dve godine planirali da upotrebe manju verziju ovog uređaja za zaustavljanje tuča u zatvorima. Ali komandant u kancelariji šerifa okruga Los Anđeles, Bob Osborn, kaže da to nikada nije sprovedeno.

„Ne znam da li je to zbog pritiska javnosti ili iz Sekretarijata za pravosuđe, ali nikada nam nije rečeno zašto je program obustavljen“, kaže Osborn.

Četiri godine posle uvođenja u službu, vojska takođe nije počela da ga koristi.

Istraživači kažu da je strah od nepoznatog važan faktor. Jedan od konstruktora, Stefani Miler, mnogo puta ga je isprobala na sebi.

„Razumem ga veoma dobro. Nije egzotičan ali ljudi koji ne razumeju kako radi smatraju ga pomalo misterioznim. Mislim da nije prihvaćen jer je nešto sasvim novo“, kaže Stefani Miler.

Nedavni nemiri u Avganistanu ponovo su podstakli interesovanje za elektromagnetni zrak , kaže vojni analitičar Džozef Trevitčik.

„Naročito posle nedavnog incidenta sa paljenjem Kurana pojavila se potreba rasterivanja mase ispred američkih zgrada ili vojnih postrojenja. A to je moguće sa ovakvom vrstom nesmrtonosnih sistema", kaže Trevitčik.

Oružane snage se nadaju da će im obnovljeni publicitet pomoći u razvejavanju misterije oko ovog oružja.

„Da li postoji sumnjičavost prema ovoj tehnologiji? Verovatno postoji, zato što nije dovoljno shvaćena“, kaže pukovnik Tafola.

Posle više miliona dolara potrošenih na tu tehnologiju i očekivanih budžetskih restrikcija oružane snage su sada pod pritiskom da upotrebe ovo oružje, ili da okončaju taj program.

XS
SM
MD
LG