Linkovi

Mediji i predsedničke kampanje


Muzej novinarstva u Vašingtonu
Muzej novinarstva u Vašingtonu

Medijsko pokrivanje američkih predizbornih kampanja dosta se promenilo od vremena kada se 1898. Vilijam Mekinli novinarima obratio sa svog trema, pa do 2008. kada je Barak Obama vodio predsedničku kampanju preko interneta. Nova izložba u Muzeju novinarstva u Vašingtonu, pod nazivom “Svake četiri godine” prati razvoj uloge medija u izveštavanju o predsedničkim kandidatima – od novina do Tvitera.

U trci za najmoćniji posao na svetu, političari čine sve što mogu kako bi izgledali kao obični građani… dok ih za to vreme prati armija novinara. U kampanji za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 2008, Barak Obama je posetio kuglanu u Altuni u državi Pensilvanija. Menadžerka u Muzeju novinarstva, Peti Rul kaže da je ta poseta završila na naslovnim stranama.

“Zaposleni u kampanji su poslali Obamu na kuglanje ne bi li pokazali da je on narodski čovek”.


To je ista poruka koju je Hilari Klinton želela da pošalje iz jedne kafane u Kraun Pointu u državi Indijani. Kustosi muzeja su nabavili i izložili razne objekte sa takvih poseta u okviru predizbornih kampanja, u želji da pokažu kako su kandidati pokušavali da pošalju svoje političke poruke koristeći sve moguće medije – od novina, preko radija, televizije pa do interneta.

Televizija je bila prva koja je predizborne kampanje donela u dnevne sobe Amerikanaca. Debate koje se uživo prenose preko televizije, počevši sa onom između Džona Kenedija i Ričarda Niksona 1960, utiču u velikoj meri na to šta birači misle o kandidatima. Pola veka kasnije, debate su važnije nego ikada, čak i tokom kampanja za primarne izbore.

Kandidati i njihovi pobornici danas pune TV ekrane tzv. negativnim kampanjama. Mnogi gledaoci kažu da takav negativan ton odvraća birače, koji se zatim, prema rečima Peti Rul, okreću drugim medijima za političke vesti.

“Mladi ljudi danas se informišu kroz emisije koje prezentuju vesti sa određenom dozom parodije i humora”.

Ona dodaje da se predsednički kandidati udaljvaju od televizije i reportera i sve više usredsređuju na internet.

“Kandidati mogu da tvituju, da postavljaju Fejsbuk statuse, video na Jutjub”.

Izložbe “Svake četiri godine” takođe vodi posetioce iza kulisa američkog izbornog procesa, pružajući im i šansu da urade i nešto konkretno, a i da osete kako je unutar glasačke kabine.

“Ovo je divno”.

“Dopada mi se istorijska komponenta izložbe, koja nam pokazuje da su mediji na sličan način tretirali prošle kampanje kao i ovu danas”.

“Dopada mi se zid 2012, gde su izlioženi tvitovi raznih političara”.

Izložba u Muzeju novinarstva će biti ažurirana tokom ovogodišnje predizborne kampanje.

XS
SM
MD
LG