Linkovi

Ekološke rukotvorine u Merilendu


Umetničko delo napravljeno od reciklirane kompjuterske matične ploče

Postoji izreka u engleskom jeziku – smeće jednog čoveka je blago za drugog. To svakako važi za Debi i Džoela Arema. Pre 20 godina, ovaj par je počeo da pravi nakit i kancelarijski materijal od recikliranih kompjuterskih matičnih ploča. Danas, oni su vlasnici firme koja pravi mnoštvo ekoloških proizvoda, a ekipa Glasa Amerike je posetilja njihov atelje u Gejdersburgu, u državi Merilend.

Debi Arem nema nikakvih problema da pronađe reciklirani materijal za svoje kreacije. Ona koristi sve, od komadića metala preko delova elektronskih naprava do kompjuterskih matičnih ploča i čipova.

“Moj suprug i ja smo 1992. Imali firmu koja se bavila sklapanjem kompjutera. Kada sam prvi put videla matičnu ploču potpuno sam se oduševila jer mi je to izgledalo kao nešto najlepše na svetu sa svim tim bojama i zamršenim strujnim kolima. Prvo što mi je palo na pamet jeste da bih mogla od toga da napravim nakit”.

Debi je diplomirala na smeru za primenjenu umetnost i time se bavi. Ona i njen suprug Džoel su osnovali kompaniju, koju su nazvali “Three Ring Circuits”, a zatim su svoj nakit izložili na lokalnoj prodajnoj izložbi rukotvorina.

“Prve večeri smo prodali sve table za crtanje i pisanje. Ljudi su po dva puta dolazili do našeg štanda i rekli bi – to je kompjuterska matična ploča? To je vrlo domišljato”.

Od tada, Aremovi su počeli da prave razne druge proizvode. Iskorišćeni prototip kompjuterske matične ploče je baza za gotovo sva dela. Na to se zatim dodaju starinske perlice, mali delovi metala i sve drugo što im se učini zanimljivo.

“Da ja, odnosno da nismo spasili tu matičnu ploču od ovih kompanija, one bi najverovatnije ili završile na đubrištu ili bi bile spaljene”.

Ove matične ploče iz mobilnih telefona su posebno popularne.

“Često imam ideju ali ne znam kako da je realizujem. Džoel je majstor toga da smisli kako da sprovede ideju u delo”.

Aremovi tvrde da je 20 godina zajedničkog rada učvrstilo njihov brak.

“Upoznate osobu mnogo bolje kada provodite toliko vremena zajedno i kada morate da rešite probleme, i to ne samo vaše veze već i posla koji otežava vezu. Ako to preživite, brak postaje mnogo snažniji”, kaže Džoel.

Puno se zabavljamo. Za mene ovo nije rad i to je najbolje od svega”, ističe Debi.

Aremovi ovih dana sve ređe putuju po prodajnim izložbama, već svoje proizvode prodaju preko interneta. To im omogućava ne samo da provode više vremena u ateljeu koji je ujedno i kuća u kojoj žive, već i da odgovore na sve veću potražnju koja dolazi sa svih strana sveta.

XS
SM
MD
LG