Linkovi

Okončana drama u Tuluzu


23-godišnji Francuz alžirskog porekla, Mohamed Merah, osumnjičen za sedmostruko ubistvo na jugu Francuske, pronađen je mrtav pošto je pucajući iskočio kroz prozor svog stana u Tuluzu
23-godišnji Francuz alžirskog porekla, Mohamed Merah, osumnjičen za sedmostruko ubistvo na jugu Francuske, pronađen je mrtav pošto je pucajući iskočio kroz prozor svog stana u Tuluzu

Osumnjičeni za ubistvo sedam osoba u francuskom gradu Tuluzu, ubijen je posle upada policije u njegov stan, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean. Posle duge opsade, specijalci su upali u stan 23-godišnjeg Mohameda Meraha, koji je počeo da puca na njih. Merah je, zatim, skočio kroz prozor za pištoljem u ruci, nastavljajući da puca. Francuski tužilac Fransoa Molin izjavio je da je napadač pronadjen na zemlji, mrtav, i da su ga specijalci pogodili u glavu. On je dodao da je policija uložila maksimalne napore da uhvati Mohameda Meraha živog i da je na njega pucano iz samoodbrane.

Ministar unutrašnjih poslova Klod Gean saopštio je da je osumnjičeni, 23-ogodišnji Mohamed Merah, u jutros skočio kroz prozor pod kišom metaka, nakon što je policija upala u njegov stan posle 32-očasovne opsade. Gean je dodao da su dvojica policajaca ranjena u pucnjavi.

Ubica je izašao iz kupatila besomučno pucajući. Jedan od naših specijalaca, koji je mnogo puta iskusio slične incidente, kaže da nikada nije doživeo tako žestok napad. Pripadnici specijalne jedinice su morali da se zaštite i uzvratili su vatru.”

Merah je Francuz alžirskog porekla. Optužen je da je ubio jednog rabina i troje dece, stare četiri, pet i sedam godina, ispred jevrejske škole u Tuluzu i zatim pobegao na motociklu. Francuska policija navodi da je osumnjičeni, prošle nedelje, istim pištoljem ubio trojicu francuskih vojnika severnoafričkog i karipskog porekla u Tuluzu i jednom obližnjem gradu.

U televizijskom obraćanju naciji, francuski predsednik Nikola Sarkozi, obećao je da će suzbiti ekstremističku indoktrinaciju.

"Svako ko redovno otvara sajtove na internetu koji podržavaju terorizam, ili pozivaju na mržnju ili nasilje, biće kažnjen po zakonu. Svako ko ode u inostranstvo da bude indoktriniran ideologijama koje vode ka terorizmu, biće kažnjen po zakonu. Širenje I pravdanje ekstremističke idologije biće kažnjivo po odredbi krivičnog zakona koja je već na snazi u okviru borbe protiv terorizma.”

Vlasti navode da je osumnjičeni bio ogorčen zbog francuskih vojnih intervencija u svetu i da je želeo da osveti ubistva palestinske dece na Bliskom istoku.

Palestinski premijer Salam Fajad osudio je ubistva koja je počinio Merah rekavši da je vreme da kriminalci prestanu da koriste Palestince kao opravdanje za svoje zločine.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je juče telefonom francuskog predsednika Nikolu Sarkozija iz svog predsedničkog aviona tokom leta ka Nevadi. U saopštenju Bele kuće kaže se da je Obama izrazio solidarnost sa Sarkozijem, vladom i narodom Francuske. Prema saopštenju, predsednik Obama je podvukao da američki narod stoji rame uz rame sa, kako je rekao, „našim francuskim saveznicima i prijateljima u ovom teškom trenutku“.

XS
SM
MD
LG