Linkovi

UN usvojio saopštenje o Siriji


UN usvojio saopštenje o Siriji
UN usvojio saopštenje o Siriji

Sirija, situacija u Siriji, Ujedinjene nacije, savet bezbednosti, Kofi Anan, Ban Ki-mun, sirijska opozicija

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je usvojio saopštenje kojim se podržava plan specijalnog izaslanika Svetske organizacije i Arapske lige Kofija Anana za prekid jednogodišnjih nereda u Siriji.

U saopštenju se navodi da će se Sirija suočiti sa "daljim merama" ukoliko odbaci Ananov plan, kojim se traži prekid vatre, politički dijalog vlade i opozicije i dolazak humanitarnih organizacija. Rezolucija je usvojena jednoglasno. U dokumentu poznatom kao predsedničko saopštenje koji je pripremila Francuska, izražava se "najdublja zabrinutost" zbog sve teže situacije u Siriji i ističe da je ona dovela do "ozbiljne krize ljudskih prava i žalosne humanitarne situacije".

Takođe se pruža puna podrška Ananu i traži da on u dogledno vreme ponovo izvesti Savet bezbednosti o situaciji, da bi njegovi članovi razmotrili "dalje odgovarajuće mere".

Nekoliko sati ranije, Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun ponovo se založio za okončanje nasilja u Siriji.

Govoreći na konferenciji za novinare u Džakarti Ban Ki-mun je rekao da svet mora da preduzme akciju za rešavanje krize u Siriji.

U međuvremenu, sirijski aktivisti kažu da je sirijska vojska juče artiljerijom napadala nekoliko opozicionih uporišta širom zemlje, ubivši najmanje desetoro ljudi u Homsu, Hami i drugde. Isti izvori kažu da je na jugu Sirije ubijen najmanje jedan vojnik. Državna novinska agencija SANA saopštila je da je juče sahranjeno sedmoro pripadnika snaga bezbednosti koji su ubijeni u borbama sa pobunjenicima.

XS
SM
MD
LG