Linkovi

Novi napad u Francuskoj


Policija prikuplja dokazni materijal na poprištu današnjeg napada ispred jevrejske škole u Tuluzu
Policija prikuplja dokazni materijal na poprištu današnjeg napada ispred jevrejske škole u Tuluzu

Policija u francuskom gradu Tuluzu kaže da je nepoznati napadač ubio troje dece i jednu odraslu osobu ispred privatne jevrejske škole u tom gradu.

U napadu ispred škole Ozar Hatora takođe je ozbiljno ranjena još najmanje jedna osoba. Ubijeni su jedan nastavnik škole i njegova dva sina uzrasta tri i šest godina, kao i još jedno dete uzrasta između osam i deset godina.

Predstavnik policije saoštio je da je napadač pobegao motorciklom.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi odmah je otputovao u Tuluz zajedno sa ministrom obrazovanja Likim Šatelom i predsednikom grzpe CRIF koja okuplja francusko-jevrejske organizacije, Rišarom Praskijerom.

Predsednik Sarkozi nazvao je taj napad „nacionalnom tragedijom“ i obećao da će napadač biti pronađen, dodajući da „divljaštvo i svirepost neće pobediti“.

U Vašingtonu, Bela kuća saopštila je da je duboko ožalošćena zbog napada i da stoji uz zajednicu u Tuluzu. Portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta kazao je da se administracija pridružuju francuskoj vladi u osudi, kako je istakao, neisporovociranog i užasnog nasilnog čina.

Samo nekoliko dana ranije tri francuska vojnika su ubijena, a dvojica ranjena u dva odvojena napada u istom području zemlje, a napadač je takođe pobegao motorciklom.

Sarkozi je rekao da je „pogođen sličnošću“ ta dva napada.

Vlasti kažu da je po svemu sudeći u dva prethodna napada korišćeno isto oružje.

Za sada nije poznato da li postoji veza između današnjeg i dva prethodna napada.

XS
SM
MD
LG