Linkovi

Nadmetanje briljantnih srednjoškolaca


Srednjoškolci na nedavnom nadmetanju u naučnim disciplinama u Vašingtonu

Američki gigant u proizvodnji kompjuterskih procesora, kompanija Intel, pokrovitelj je najstarijeg i najprestižnijeg takmičenja američkih srednjoškolaca u naučnim disciplinama. Od gotovo dve hiljade polaznika takmičenja - 40 najboljih je nedavno doputovalo u Vašington kako bi se nadmetali za najvišu nagradu od sto hiljada dolara.

Sto hiljada dolara osvojio je Nitin Tuma iz mesta Fort Grejšat, u Mičigenu.

„Ovo je velika čast koja me podstiče da radim to što sam radio, naučna istraživanja u kojima uživam i koja su moja strast“, rekao je Nitin Tuma.

Nitin je učenik četvrtog razreda gimnazije, a nagradu je dobio zbog istraživanja koje bi moglo da doprinese usmerenijem i efikasnijem lečenju raka dojke. Tokom čitave sedmice on i drugi takmičari branili su svoje projekte pred sudijama i objašnjavali ih posetiocima.
Džek Li, iz Segunda, u Kaliforniji, razvio je nov način primene enzimske terapije za fenilketonuriju, naslednu bolest koja izaziva mentalnu zaostalost i epileptične napade.

„Rezultati su bili sjajni. Enzim u kapsulama prolazio je kroz stomak i tanko crevo, dok je onaj van kapsule brzo razgrađivan“, kaže Džek Li.

Finalista Marian Bektel, iz Lankastera, u Pensilvaniji, sagradio je sistem za otkrivanje zakopanih mina, koje su veliki problem u ratnim zonama u svetu.

„Mine ubijaji ili sakate po nekog svaka 22 minuta. Većina sadašnjih metoda za otkrivanje je neefikasna. Zato sam razmišljao o drugim metodama koje bi takođe bile jeftine i jednostavne – što mislim da je jedan od ključnih faktora takvog uređaja. Iskoristio sam seizmoakustiku – odnosno zvučne talase i vibraciju tla“, kaže Marian.

Marianov uređaj skenira teren dok ne naiđe na rezonantni talas koji identifikuje zakopanu minu umesto kamenja ili otpadaka.

„Za sada pokazuje veliki potencijal“, kaže Marian.

Svi finalisti izjavili su da im projekti omogućuju da se bave svojom strašću – naukom.

„To je strast. Ne verujem da ću ikada moći da je se oslobodim“, kaže Marian.

„Trebalo bi da svima pričamo: nauka je kul, nauka je nešto fantastično, za šta bi i vi trebalo da se zainteresujete“, dodaje Džek Li.

Takmičenje pod pokroviteljstvom Intela potvrdilo je da strast za naukom može da bude korisna. jer podstiče mlade istraživače da doprinose rešavanju teških problema koji tište ovaj svet.

XS
SM
MD
LG