Linkovi

Nastavlja se bombardovanje Homsa


Prizor sa sahrane poginulih u Homsu

Sirijski aktivisti za građanska prava kažu da su vladine snage nastavile sa napadima na grad Homs, u kome su danas ubijene najmanje 24 osobe.

Granate su padale na delove grada u kojima je, prema izjavama aktivista, od subote poginulo na stotine ljudi.

Broj žrtava nemoguće je potvrditi iz nezavisnih izvora jer Sirija strogo ograničava nezavisno izveštavanje.

Sirijske vlasti optužuju takozvane „naoružane teroriste“ za revolt protiv režima i tvrde da su oni odgovorni za nekoliko napada proteklih dana, uključujući eksploziju jednog automobila bombe u Homsu.

Kina, koja je zajedno sa Rusijom sprečila donošenje rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti, danas je saopštila da želi da održi kontakt i komunikacije sa sirijskim opozicionim grupama pošto je jedna delegacija opozicije posetila ove nedelje Peking radi razgovora sa kineskim zvaničnicima.

Kineski predsednik Bašar al-Asad obećao je da će naložiti svom zameniku, Faruku al-Šari, započinjanje razgovora sa opozicijom. Međutim, opozicione grupe kažu da ne žele da razgovaraju sa vladom.

U međuvremenu, Nemačka je danas izjavila da je proterala četvoricu diplomata iz sirijske ambasade u Berlinu, posle hapšenja dvojice muškaraca pod sumnjom da su špijunirali sirijske opozicione grupe u Nemačkoj.

U saopštenju nemačkog ministarstva inostranih poslova izdatom posle pomenutih hapšenja kaže se da je sirijski ambasador pozvan na razgovor i da mu je rečeno da Nemačka neće tolerisati takvo ponašanje. Uhapšenni su jedan Sirijac i jedan čovek sa dvojnim nemačkim i libanskim državljanstvom.

XS
SM
MD
LG