Linkovi

Pobunjenici potisnuti iz delova Damaska


Dezerteri iz sirijske vojske koji su se priključili Slobodnoj sirijskoj vojsci obezbeđuju ulice Sakbe, jednog od predgrađa Damaska

Pripadnici sirijske opozicije javljaju da su vladine trupe preuzele kontrolu nad nekoliko predgrađa Damaska, posle žestokih borbi sa pobunjenicima koji predvode desetomesečnu pobunu protiv autokratske vladavine predsednika Bašara al-Asada.

Navodi se da su Asadove snage potisnule borce Slobodne sirijske armije iz delova istočno od centra Damaska, pre nego što su krenule dalje i nastavile smrtonosne ulične obračune. Takođe stižu vesti o sukobima vladinih trupa i pobunjenika u centralnoj pokrajini Homs. Pripadnici opozicije tvrde da je u današnjem nasilju širom Sirije poginulo najmanje 28 ljudi, uglavnom civila.

Sve jače gušenje pobune proteklih dana je nateralo zapadne sile i arapske države da intenziviraju zahteve da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija interveniše u krizi. Zapadne sile i arapske države pripremaju rezoluciju Saveta bezbednosti, kojom se podržava plan Arapske lige za prenos vlasti sa predsednika Asada na njegovog zamenika i formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Generalni sekretar Arapske lige sutra treba da predstavi tu rezoluciju Savetu bezbednosti.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i njene kolege iz Britanije i Francuske, nameravaju da prisustvuju sastanku u Njujorku i izdejstvuju usvajanje plana. Rusija traži od međunarodne zajednice da promoviše dijalog o rešavanju krize, pre nego kaznene mere Saveta bezbednosti protiv Asadove vlade, dugotrajnog ruskog saveznika i kupca ruskih vojnih materijala.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je danas saopštilo da je Sirijska vlada pristala da uputi delegaciju u Moskvu na predložene razgovore sa predstavnicima opozicije. Ipak, vodeći članovi Sirijskog nacionalnog saveta su saopštili da njihova organizacija odbija razgovore sa Asadovim predstavnicima.
XS
SM
MD
LG