Linkovi

Sprečavanje bankrota vlasnika Fukušime


Četvrti blok nuklearne elektrane Fukušima, koji je pretrpeo najveća oštećenja u prošlogodišnjoj katastrofi
Četvrti blok nuklearne elektrane Fukušima, koji je pretrpeo najveća oštećenja u prošlogodišnjoj katastrofi

Svetske novinske agencije javljaju da se japanska vlada sprema da sa 13 milijardi dolara spreči bankrot vlasnika teško oštećene nuklearne elektrane Fukušima.

Funkcioneri su saopštili da Fond za smanjenje nuklearne štete, koji podržava japanska vlada, pregovara sa Tokijskom kompanijom za električnu energiju o otkupu dve trećine akcija te kompanije, čime bi se ona praktično nacionalizovala.

Topljenje jezgra nuklearke Fukušima je najteža nuklearna nesreća posle nesreće u Černobilu 1986. godine. Njen vlasnik, Tokijska kompanija za električnu energiju, sada je suočena sa mnogim troškovima kao i zahtevima za odštetu koji se penju na milijarde dolara.

U međuvremenu, grupa inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju posetila je danas jednu japansku nuklearnu elektranu, u okviru procenjivanja bezbednosti japanskih nuklearnih postrojenja.

Inspektori su posmatrali zaposlene u elektrani u zapadnom gradu Ohiju kako uvežbavaju priključivanje elektrane na pomoćne izvore energije u slučaju katastrofe.

Japanska vlada je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da oceni stepen bezbednosti japanskih nuklearnih elektrana. Posle prošlogodišnje katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima mnoge druge japanske nuklearke bile su isključene iz pogona i podvrgnute proverama na moguće vanredne situacije.

Prošle godine, podmorski zemljotres i potonji plimski talas doveli su do topljenja jezgra nuklearke Fukušima. Japanska vlada je naredila da se sve druge nuklearke testiraju kako bi se videlo da li bi podnele moguće prirodne katastrofe.

XS
SM
MD
LG