Linkovi

Zaoštravanje odnosa SAD i Irana


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad

Američki Sekretarijat za odbranu odbacuje najnovije pretnje Teherana da će zatvoriti Ormuški moreuz i ističe da Sedinjene Države neće dopustiti poremećaj transporta u Persijskom zalivu. To je izazvalo poskupljenje nafte i strahovanje od mogućeg vojnog sukoba u Zalivu.

Nedavno upozorenje Teherana da američki nosač aviona ne pokuša da uplovi u Zaliv, objavljeno je u jeku manevara iranskih pomorskih snaga kao i testiranja iranskih raketa dugog dometa u tom području. Američki zvaničnici su uzvratili jasnom porukom da će nastaviti operacije u međunarodnim vodama Zaliva. Mark Ficpatrik, ekspert za Iran tvrdi da su pretnje Teherana prazne.

„Smešno je da iko pomisli da bi američka mornarica poslušala iranska uputstva i zaustavila operacije u međunarodnim vodama. To se neće dogoditi. Iranske pretnje su očigledno prazne.“

Iran je takođe zapretio da će zatvoriti moreuz Ormuz, kroz koji prolazi oko 20 odsto nafte u svetu, što SAD ne bi tolerisale. Međutim, Ficpatrik nastavlja da ne postoji mogućnost izbijanja rata.

„Mislim da ne predstoji nikakav vojni konflikt u narednim nedeljama ili mesecima.“

Ali, ukoliko se Iran bude približio proizvodnji nuklearnog oružja, to bi moglo da podstakne vojni potez Sjedinjenih Država ili Izraela. Teheran tvrdie da je nuklearni program zemlje namenjen isključivo civilnoj upotrebi. Iran je, u međuvremenu, počeo da oseća posledice Zapadnog pritiska. SAD i evropski saveznici smatraju da najnovije sankcije zajedno sa ostalim sankcijama zavedenim u protekle tri decenije, počinju da ozbiljno štete iranskoj privredi, jer su usredsređene na naftu.

„Sankcije koje se direktno odnose na naftu, počele su da utiču na obim prodaje iranske nafte. Sada su pod ogromnim pritiskom. Zemlje pod pritiskom reaguju na razne načine, ali najčešće osvetnički.“

Najnoviji rat rečima, uticao je i na porast cene nafte, obezbeđujući Iranu dodatna devizna sredstva, kaže Ficpatrik. Iranske pretnje ne treba ignorisati, preporučuje Džejms Brejzer, analitičar konsultantske firme IHS.

„Iran je već uložio znatna sredstva u razvoj mornarice, posebno taktičkih sredstva za ometanje transporta kroz Ormuz. Ne treba odbaciti rizik poremećaja prometa u Zalivu, mada samo na kraće vreme.“

Mnogi stručnjaci predviđaju da će zategnutost u odnosima Irana i SAD oscilirati sve dok Iran ne proizvede nuklearno oružje ili Zapad ne ubedi Teheran da zaustavi sporni nuklearni program.

XS
SM
MD
LG