Linkovi

Raste broj žrtava u Siriji


Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj
Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj

Sirijski aktivisti za ljudska prava kažu da su pripadnici snaga bezbednosti na severu zemlje ubili 11 i ranili više desetina ljudi, dok Ujedinjene nacije saopštavaju da je broj poginulih u višemesečnim nemirima prevazišao 5 hiljada.

Sirijska Osmatračnica za ljudska prava sa sedištem u Londonu, objavila je danas da su se najnoviji napadi dogodili u pokrajini Idlib, području uz granicu sa Turskom.

U međuvremenu, sirijska državna novinska agencija SANA saopštila je da su se pogranične trupe sukobile sa grupom od 15, kako ih agencija naziva „terorista“, koji su pokušali da uđu u Siriju iz Turske, ubivši dvojicu od njih.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj, objavila je nove podatke na jučerašnjem sastanku Saveta bezbednosti Svetske organizacije u Njujorku. Ona je prethodno, u avgustu, saopštila Savetu bezbednosti da je od početka nasilja u martu poginulo dve hiljade ljudi.

"Podaci se zasnivaju na dokazima i prirodi rasprostranjenog i sistematskog ubijanja, hapšenja i mučenja, za koje smatram da predstavljaju zločine protiv čovečnosti i preporučujem da se o tome obavesti Međunarodni krivični sud", rekla je Pilaj.

Njen izveštaj je osudio sirijski ambasador u Ujedinjenim nacijama Bašar Džafari, koji je optužio visoku komesarku da je protiv njegove vlade.

"Oni ispoljavaju sve vrste rđavog ponašanja i šire sve vrste lažnih informacija i putem svojih medija i velike težine u Savetu bezbednosti zavode ljude da bi izvrnuli sliku Sirije, da bi zaveli javno mnjenje, izneli optužbe, neverovatne optužbe, i naneli štetu ugledu i poverenju koje uživa Sirijska vlada. Zbog čega sve ovo kažem? Zbog toga što gospođa Pilaj, visoka komesarka, nije objektivna, nije poštena i nije iskrena u celom pristupu u izveštaju koji je iznela", odgovorio je Džafari.

Pilaj je takođe upozorila da postoje nagoveštaji da predstoji veći napad sirijskih snaga bezbednosti na žarište sukoba, grad Homs.

Za to vreme, Sirijci su juče glasali na opštinskim izborima usred generalnog štrajka i sve žešćeg obračunavanja sa opozicionim demonstrantima. Na izborima se glasalo za više od 17 hiljada članova lokalnih saveta širom 14 pokrajina u zemlji. Očevici kažu da je izlaznost bila mala.

Opozicija smatra da glasanje nije bio zakonit ustupak vlade predsednika Bašara al-Asada, koja obećava seriju reformi da bi udovoljila demonstrantima.

Asad je izložen sve većem međunarodnom pritisku da prekine obračun sa disidentima. Bunt proteklih meseci postaje sve nasilniji, a prebegli vojnici se bore sa armijom, a doskora mirni demonstranti takođe uzimaju oružje da se brane.

XS
SM
MD
LG