Linkovi

APEC o ekonomiji i bezbednosti


Pripreme za samit APEC-a na Havajima
Pripreme za samit APEC-a na Havajima

Američki predsednik Barak Obama odlazi ove nedelje na Havaje, gde će biti domaćin samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje ((APEC)), organizacije koja je osnovana 1989. Kako bi se poboljšala ekonomska saradnja i liberalizovala trgovina između država članica. Tokom devetodnevnog puta, koji će pored Havaja obuhvatiti i posetu Australiji i prisustvo na samitu Istočne Azije na Baliju, Obama će se pored ekonomije koncentrisati i na bezbednosna pitanja.

Lideri APEC-a poslednji put su se okupili u Sjedinjenim Državama još 1993. Godine, kad je domaćin skupa u Sijetlu bio Bil Klinton. Ove godine, samit dolazi u vreme dok Barak Obama nastavlja sa pokušajima da izvuče ekonomiju SAD iz recesije, naglašavajući važnost slobodne trgovine za otvaranje novih radnih mesta, ali i izazov koji predstavlja konkurencija azijskih ekonomija, pre svega Kine. Ernest Bauer iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) kaže da će Obama na skupu poslati poruku i Amerikancima.

"Moraće da se založi za to da, ako želimo da se izvučemo iz ekonomskih problema, recesije, ili čega već drugog, Azija predstavlja deo rešenja. A vraćanje trgovini biće apsolutno ključno".

APEC već više od decenije pokušava da stvori veliku azijsko-pacifičku zonu slobodne trgovine. Međutim, očekuje se da će SAD i još osam članica APEC-a objaviti okvirni dogovor o manjoj trgovinskoj grupi, Trans-pacifičkom partnerstvu. Kina je izrazila zabrinutost zbog toga, a analitičar Centra za strateške i međunarodne studije Majkl Grin objašnjava:

"Iako APEC nije organizacija koja se bavi trgovinskim pregovorima, radi se o pravom okviru da se krene napred sa trans-pacifičkom trgovinskom arhitekturom, i to u vreme kada mnogi u Aziji to žele samo u Istočnoj Aziji".

U pozadini Obamine turneje su i složeni ekonomski i bezbednosni odnosi sa Kinom, uključujući sporove u vezi sa Južnim kineskim morem. Pre samita, brojni američki zvaničnici posetili su region, a među njima i sekretar za odbranu Lion Paneta i zamenik državnog sekretara Vilijem Berns.

"U kompleksnoj vezi kao što je ova, ni konflikt niti saradnja nisu predodređeni. Kako uloga Kine u svetu raste, održavanje produktivnih odnosa biće veliki izazaov za obe strane".

Ernest Bauer iz Centra za strateške i međunarodne studije takođe kaže da će tokom posete Australiji Obama pružiti bezbednosne garancije, koje će američkoj vojsci omogućiti širi pristup.

"Američko vojno prisustvo je veoma dobrodošlo kako bi se uspostavila ravnoteža prema onome što mnogi smatraju nedavnom kineskom agresijom, pre svega u Južnom kineskom moru, ali i prema ostrvima severnije".

Obamino putovanje dolazi u ključnom trenutku na unutrašnjem planu, pošto se približava 23. novembar, kada ističe krajnji rok da kongresni odbor postigne sporazum o smanjenju vladinih troškova za 1.200 milijardi dolara. Ta odluka, ili neuspeh da se postigne kompromis, imaće dalekosežne efekte i azijsko-pacifički lideri sa kojima se Obama bude sreo na svom putu, pažljivo će pratiti šta se dešava.

XS
SM
MD
LG