Linkovi

Bakar-pokazatelj ekonomskih promena


Topljenje bakra
Topljenje bakra

Neobuzdane i nepredvidive promene na finansijskim tržištima primoravaju investitore da tragaju za boljim načinima procene budućih kretanja ekonomije. Učesnici tržišta tradicionalno – i uspešno – prate promene cene bakra kao pokazatelja promena.

Topljenje bakra, na više od 1100 stepeni Celzijusa, početak je industrijskog postupka koji donosi zaprepašćujuće mnoštvo proizvoda - od nakita do velikih električnih sistema. Dejvid Malpas je predsednik firme za ekonomska istraživanja „Ensima global“.

„Bakar je godinama imao tendenciju da se kreće naviše kada je rast jak i naniže, kada je globalni rast slabiji. On se koristi za mnogo stvari koje su ljudima potrebne za građenje.“

Bakar je toliko važan za ekonomiju, da se rudari spuštaju duboko u utrobu zemlje u traganju za rudom. Eksperti prate cenu bakra da bi predvideli rast ekonomije ili recesiju. Postoji šala da je „doktor Bakar“ toliko dobar u praćenju ekonomskih kretanja, da mora da ima i doktorat.

Ali najnoviji metež na berzama je zamaglio tu sliku, s obzirom da su investitori bežali od akcija čija vrednost pada i kupovali robu široke potrošnje, što je izazvalo rast cena. Na rast cena je uticala i potražnja iz Kine, barem dok brige zbog usporavanja kineskog rasta nisu podstakle nagli pad cena.

U intervjuu putem skajpa, veteran među berzanskim trgovcima koji je postao profesor na Univerzitetu „Adelfaj“, Majkl Driskol, kaže da tržište robe može da bude veoma surovo za sve koji nemaju sreću ili se nisu pripremili.

„Roba široke potrošnje je izuzetno promenljiva, što nije za one sa lošim srcem, ili one koji nisu posvećeni.“

Bakar se često vadi iz velikih, neverovatno dubokih rudokopa, u kojima ogromne mašine drobe zemlju i džinovski kiperi odnose mnogobrojne tone rudače na preradu. Driskol i drugi eksperti kažu da će trgovci takođe morati duboko da kopaju da bi pronašli nove i bolje načine predviđanja budućeg pravca ekonomije, s obzirom da tržišta postaju sve složenija.

XS
SM
MD
LG