Linkovi

Novi štrajkovi u Grčkoj


Novi štrajkovi u Grčkoj
Novi štrajkovi u Grčkoj

Grčka se suočava sa novim talasom štrajkova u javnom prevozu i protestima zbog mera štednje uvedenih na zahtev stranih kreditora.

U Atini je danas započeo 24-očasovni štrajk radnika metroa, tramvaja i prigradske železnice, dok će autobusi i trolejbusi sredinom dana prestati da rade nekoliko sati. Vazdušni saobraćaj takođe je usporen jer kontrolori letenja odbijaju da rade prekovremeno. Tokom ove nedelje očekuju se i drugi štrajkovi.

I grčki policajci su protestovali istakavši na jednom od okolnih brda ogroman crni transparent na kome piše "Platni dan je dan žalosti". Dan ranije, policajci su ispaljivali suzavac na demonstrante na trgu Sintagma, u centru Atine.

Inspektori Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije trebalo bi da se vrate ove nedelje u Grčku da bi odlučili da li da odobre grčkoj vladi novi hitni zajam u vrednosti od 11 milijardi dolara. Grčka vlada kaže da će bez te pozajmice već sredinom oktobra ostati bez novca u državnoj kasi.

Međutim, grčki građani su nezadovoljni novim, strogim merama štednje, uvedenim da bi se zadovoljili međunarodni zajmodavci, koje obuhvataju nove poreze na imovinu, smanjenja penzija i broja radnih mesta i povećanje poreza na prihode.

XS
SM
MD
LG