Linkovi

Festival u Torontu-barometar za Oskare


Džordž Kluni na filmskom festivalu u Torontu

Filmski festival u Torontu završen je proteklog vikenda uz glamur i globalnu medijsku pažnju. Na ovom velikom festivalu prikazuju se neki od najboljih filmova godine, kao i potencijalni kandidati za Oskare.

Svetla, kamera, akcija! Samo, ovo nije film, već dolazak Džordža Klunija i Rajana Goslinga na crveni tepih u Torontu. Kao i mnoge druge najveće holivudske zvezde, oni taj festival doživljavaju kao barometar za Oskare. Kluni I Gosling došli su da promovišu nekoliko filmova. Kluni je režirao elegantni politički triler “Martovske ide”, u kojem tumači ulogu demokratskog predsedničkog kandidata Majka Morisa. Gosling glumi njegovog sekretara za štampu, a film osvetljava korupciju u savremenoj američkoj politici.

U Torontu, Kluni je takodje promovisao film “Potomci” – priču o udovcu koji saznaje da ga je žena varala. “Potomke” je režirao autor filma “Sideways” – Aleksandar Pejn. Rajan Gosling takodje tumači glavnu ulogu u trileru “Drive” koji je režirao Nikolas Vajnding Refn. Bred Pit je u Torontu predstavio svoju dramu o bejzbolu “Moneyball”…Scenario je napisao Aron Sorkin ali to ne znači da je u pitanju najbolji film ponudjen na festivalu.

Glen Klouz već važi za potencijalnog kandidata za Oskara za najbolju glumicu zahvaljujući ulozi u filmu “Albert Nobs”. Ona tumači ženu koja se prerušava u neupadljivog muškarca u patrijarhalnom irskom društvu 19. veka.

"Velika je čast kada dobijete priznanje za svoj rad, a ja nikada nisam više uložila sebe u neki film.”

Mnogi od tih filmova dominiraće nacionalnim i medjunarodnim bioskopima u narednih nekoliko meseci. Medjutim, Toronto nije samo festival za promociju visokobudžetnih filmova i velikih zvezda. Manji filmovi imaju priliku da se prikažu i udju u razmatranje za nominacije za Oskare.

Jedan od tih filmova je “Gde idemo sada”, francusko-libanska produkcija koja je osvojila nagradu publike u Torontu. To je savremena verzija antičke komedije “Lisistrata”. U središtu pažnje je grupa muslimanki i hrišćanki iz jednog ratom razorenog sela na Bliskom istoku, koje udružuju snage kako bi svoje muževe primorale da prestanu da ratuju.

Još jedan film koji dobija zamah kao mogući kandidat za Oskara je “Rastava”. To je iranski film o ženi koja podnosi zahtev za razvod kada njen muž odbije da emigrira sa njom i njihovom ćerkom. Film iz komičnog ugla osvetljava kompleksna socijalna pitanja i ulogu muškaraca i žena u savremenom Iranu.

Dok filmovi koji će osvojiti Oskare tek treba da budu izabrani, najveći pobednik Toronta je publika. Gledaoci su uživali u sjajnoj mešavini novih filmova koji su im pružili mnogo smeha, intenzivnu akciju, priliku da se dobro isplaču, i naravno – hranu za dušu.

XS
SM
MD
LG