Linkovi

Rak pankreasa težak za lečenje


Pankreas se nalazi duboko u trbušnoj duplji i simptomi su vidljivi tek u poodmakloj fazi bolesti
Pankreas se nalazi duboko u trbušnoj duplji i simptomi su vidljivi tek u poodmakloj fazi bolesti

Kada je Stiv Džobs prošle nedelje podneo ostavku na funkciju izvršnog direktora kompanije „Epl“, kao razlog je naveo činjenicu da više ne može da odgovori na zahteve te pozicije. Za Džobsa se zna da je imao tretmane zbog raka pankreasa, koji je četvrti po redu uzrok smrti od kancera u Sjedinjenim Državama. Onkolozi kažu da je rak pankreasa teško lečiti, jer ga je veoma teško otkriti. Taj organ je smešten duboko u trbušnoj duplji i simptomi postaju vidljivi tek u poodmakloj fazi bolesti.

Stiv Džobs je 2004. godine saopštio da je podvrgnut hirurškoj operaciji zbog raka pankreasa, umerenoj i veoma retkoj formi bolesti koja je nazvana izolovani ćelijski neuro-endokrini tumor. Ta vrsta tumora predstavlja oko pet odsto svih formi raka pankreasa i utiče na ćelije koje proizvode hormone za kontrolu nivoa šećera u krvi.

Smrtonosniji i češći oblik pojavljuje se u egzokrinim ćelijama pankreasa koje proizvode enzime za varenje. Pankreas je žlezda dugačka 15 centimetara i nalazi se iza želuca, a ispod jetre. Rak pankreasa je teško ustanoviti, pošto bolest u ranoj fazi nema vidljive simptome. Dr Kaled El-Šami je onkolog, specijalista za rak, u kliničkom centru Univerziteta Džordž Vašington, u Vašingtonu.

„Ne postoje testovi za rak pankreasa, kao što je recimo mamogram, koji je dobar za otkrivanje raka dojke ili analiza krvi za rak prostate“.

Pet godina posle hiruruške operacije zbog raka, Stivu Džobsu je presađena jetra.

Bivši direktor Epla, Stiv Džobs, objavio je 2004. da je podvrgnut hirurškoj operaciji zbog raka pankreasa
Bivši direktor Epla, Stiv Džobs, objavio je 2004. da je podvrgnut hirurškoj operaciji zbog raka pankreasa

„Pre oko pet meseci imao sam transplantaciju jetre. Sada imam jetru osobe u dvadesetim godinama“.

Dr El-Šami kaže da to nije iznenađenje, zato što rak pankreasa može da se proširi.

„Neuroendokrini tumori imaju tendenciju da se prošire sa pankreasa na jetru, a pošto je jetra vitalni organ, otklanjanje raka s jetre može da poboljša šanse za preživljavanje. Transplantacija jetre je radikalni način za uklanjanje raka s jetre“.

Međutim, dr El-Šami kaže da transplantacija nije magični lek.

„To je nešto između uklanjanja velikog komada raka na jetri i rizika od slabljenja imunološkog sistema, što može da ohrabri ne samo postojeći kancer da se vrati, već i da se pojave novi tumori“.

Transplantacija organa slabi imunitet, što može da otvori vrata drugim problemima. Dr Metju Volš je direktor opšte hirurgije na Klivlendskoj klinici.

„To je bolest koja se obično vraća, koja se obično širi, oduzima vam snagu, na neki način ima sve simptome povezane sa rakom, i ljudi i dalje umiru od te vrste kancera“.

Iako nikada nije lečio Stiva Džobsa i ne zna detalje njegovog slučaja, Volš kaže da Džobsova operacija može da ima velike posledice.

„Kada je reč o ishrani – možda dijabetes - ako ne dobijate sve enzime iz pankreasa izgubićete telesnu masu, zato što ne apsorbujete sve potrebne masti i delom ono kroz šta on prolazi jesu i posledice loše operacije. Pored toga, ima i drugih stvari zbog transplantacije jetre u imunološkom smislu, što zapravo može da utiče na rast tumora“.

Dr El-Šami kaže da pojedine vrste raka pankreasa mogu da budu porodične. Pušenje i alkohol su takođe povezani sa bolešću. Ali, kako kaže, u većini slučajeva tačan uzrok bolesti nije poznat.

XS
SM
MD
LG