Linkovi

Sutra lansiranje poslednjeg šatla


Posada šatla Atlantis po dolasku u Svemirski centar Kenedi, na Floridi

Kraj jedne ere je pred nama. Program američkih svemirskih orbitera zvanih šatl uskoro će biti okončan i sve snage američke svemirske agencije NASA okrenuće se razvijanju nove letelice koja će moći da leti i dalje od niske orbite oko planete.

U petak, 8. jula, šatl Atlantis krenuće na poslednji let u okviru tog 30- godina dugog programa. Tokom 12-dnevne misije Atlantis će doneti na međunarodnu svemirsku stanicu nove delove i zalihe.

Četvoro astronauta poleteće uskoro na istorijski let. Specijalista Reks Valhajm, komandant Kris Ferguson, pilot Dag Herli i specijalista Sandra Magnus poslednja su posada koje će leteti na nekom šatlu.

Sandra Magnus se priseća kada je prvi put videla šatl 1981. godine.

Astronaut Sandra Magnus
Astronaut Sandra Magnus

"Bila sam u gumnaziji i bilo je prilično spektakularno videti da se nešto lansira sa ljudima unutra, čak i na televiziji. Rekla sam: Vau, vidi ovo! Baš je kul. Izgleda kao avion, a lansira se kao raketa. Bilo je to nešto sasvim novo", kaže Sandra Magnus.

Svi članovi posade Atlantisa već su leteli na šatlu. Ali ovoga puta je drugačije jer će to biti poslednji let na letelici tog tipa.

Komandant Kris Ferguson razgovarao je sa novinarima u pauzi treninga.

Komandant šatla Atlantis, Kris Ferguson
Komandant šatla Atlantis, Kris Ferguson

"Veoma smo počastvovani. Znate, ima mnogo njih koji su mogli da budu izabrani i ovo je slučajnost što smo baš mi sada tu, pa se stoga smatramo veoma srećnim. Nismo razgovarali o tome ali mislim da svi osećamo dodatnu odgovornost u osiguravanju da sve bude najbolje prilikom ovog poslednjeg leta. Posada je veoma spremna", rekao je Ferguson.

Astronauti su se pripremali u simulatoru za uzletanje… za opstanak u vodi… za razne vanredne situacije - kao što je simulacija požara na svemirskoj stanici… u laboratoriji za virtuelnu realnost. Upoznavali su se sa alatkama koje će možda koristiti i uvežbavali napuštanje šatla po sletanju.

Posada podvlači da je spremna za poslednji let.

"Uzletećemo, fantastično obaviti posao i, kao što sam rekao, kada se sve završi tek tada ćemo osetiti koliko je to bilo od značaja. Znate, kada se šatl bude zaustavio na pisti biće teško…", kaže Ferguson.

Poslednji šatl obnoviće zalihe na svemirskoj stanici. Ali iako ih NASA povlači iz upotrebe Sjedinjene Države finansiraće njeno održavanje do kraja 2020. godine. Sandra Magnus kaže da je stanica u dobrom stanju zahvaljujući letovima šatla.

"Videćete tu ogromnu konstrukciju u svemiru. Videćete police sa naučnim eksperimentima koji su tamo doneti zahvaljujući šatlu", kaže Sandra Magnus.

Taj istureni svemirski punkt, koji decenijama neprekidno ima ljudsku posadu, upečatljiva je zaostavština 30-godišnjeg programa američkih svemirskih orbitera zvanih šatl.

Inače, ako niste znali, naziv šatl dolazi od naziva za jedan deo razboja za tkanje koji se kreće tamo-amo, kao što šatl leti od zemlje do svemirske stanice i natrag. U srpskom jeziku taj deo se zove čunak, jer liči na mali čamac.

XS
SM
MD
LG