Linkovi

SAD za pravedniju podelu troškova u NATO


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts prilikom današnjeg govora u Briselu

Američki sekretar za odbranu kaže da bi članice trebalo da povećaju svoj doprinos budžetu sevenoatlantskog saveza, jer će u protivnom NATO biti suočen sa „slabom, ako i ne i nesrećnom“ budućnošću, bez članstva Sjedinjenih Država.

Gejts je to rekao danas u briselskom institutu Centar za bezbednosnu i odbrambenu agendu, u kojem je održao svoj, kako se smatra, poslednji važan govor pred odlazak sa mesta šefa Pentagona krajem juna. Gejts je rekao da američki zakonodavci gube strpljenje, jer SAD obezbeđuju dve trećine sredstava za NATO. On je takođe istakao da su svih 28 članica saveza glasale za misiju u Libiji, ali da manje od polovine učestvuje u njoj. Naveo je i to da su posle 11 nedelja operacija u Libiji neke od članica ostale bez municije, tako da su Sjedinjene Države primorane da nadoknade razliku.

Prema Gejtsovim rečima nespremnost ili nesposobnost takođe utiču na operacije u Avganistanu gde koalicija, kako se izrazio, „povremeno jedva uspeva da održi“ kontigent od 45 hiljada vojnika.

Misija u Avganistanu mora da se dovrši na jednoglasan način, ali ne pod diktatom finansijskih prilika pojedinih članica koalicije, rekao je Gejts.

On je takođe naveo da ukoliko ostale članice NATO ne budu povećale svoje finansijsko učešće u savezu koji traje više od šest decenija, buduće američke administracije mogle bi da zaključe da postignuti rezultati nisu vredni uloženih sredstava.

Gejts, koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku ministara odbrane zemalja NATO u Briselu, izjavio je da je u Avganistanu ostvaren značajan vojni napredak, upozorivši pri tom da postoji rizik da bi manjkava predaja bezbednosne odgovornosti avganistanskoj vladi mogla da ugrozi pomenuti uspeh.

XS
SM
MD
LG