Linkovi

Rekordna posećenost "Divlje lepote"


Izložba radova Aleksandra Mekvina u njujorškom Metropoliten muzeju
Izložba radova Aleksandra Mekvina u njujorškom Metropoliten muzeju

Izložba u njujorškom Metropolitan muzeju, oborila je sve dosadašnje rekorde. Od otvaranja, 4. maja, izložbu radova britanskog modnog dizajnera Aleksandra Mekvina, pod nazivom „Divlja lepota“, videlo je više od 225 hiljada posetilaca. Galerija u kojoj je izložba postavljena, zbog izuzetnog interesovanja publike, sada radi i ponedeljkom, a uprava muzeja je odlučila da produži trajanje izložbe za nekoliko nedelja. Ekipa Glasa Amerike nedavno je posetila MET i snimila ove lepe, čudnovate i nadasve maštovite radove.

Tokom 20-ogodišnje karijere, Aleksandar Mekvin pridobio je vernost mnoštva obožavalaca i oživeo britansku modnu industriju. Izložba “Divlja lepota”, u Metropolitan muzeju u Njujorku, predstavlja neke od njegovih nejsmelijih kreacija. Tu je večernja haljina napravljena od školjki, kao i jakna sa glavama aligatora na ramenima.

Zatim šešir od perja obojenog tako da izgleda kao roj crvenih leptira i cipele u obliku uveličanih metalnih kopita. Kustos izložbe, Endrju Bolton, kaže da Mekvin nije bio toliko zainteresovan za pravljenje odeće za upotrebu, koliko za kreiranje novih i neočekivanih identiteta.

“Mislim da je Mekvin svojim modelima želeo da dotakne ljudske emocije. Bio je sličan romantičnom pesniku ili umetniku iz 19. stoleća. Video je modu kao moćan medijum za ispoljavanje identiteta, ali i kao pokretača dijaloga o složenim idejama i konceptima.”

Bolton kaže da je Mekvin nalazio inspiraciju u svemu – u literaturi, slikama, filmu, istoriji i sopstvenom životu. Bio je posebno fasciniran svojim škotskim poreklom, što se najbolje vidi u kolekciji iz 1995. pod nazivom “Highland Rape”. Isečena i pocepana odeća podseća na nasilje Engleza nad Škotlanđanima, koji su tokom 18. i 19. veka bili prisiljeni da napuštaju svoju zemlju.

Jedna od haljina iz Mekvinove kolekcije za 2006-2007
Jedna od haljina iz Mekvinove kolekcije za 2006-2007

“On je bio sjajan provokator i obožavao je da izazove reakciju kod publike i medija, koji su mu dodelili reputaciju lošeg momka. Stil i prezentacija njegovih ranih kolekcija su često bili ljutiti, pa čak i agresivni.”

Viktorijanske horor priče su takođe bile Mekvinov izvor nadahnuća. Kabasti crni plašt na lutki sa maskom preko lica, koji se vijori uz pomoć simulacije vetra, izaziva kod posetilaca osećaj jeze.

“Mekvin se često bavio mračnom stranom 19. veka i voleo je kontrast svetla i tame, života i smrti. Ovaj dizajn je nastao po modelu drumskog razbojnika. Mnogi Mekvinovi karakteri su proistekli iz gotičkih bajki iz 19. veka – vampiri, razbojnici, ‘femmes fatales’.”

Za Mekvinovu odeću se često govorilo da je fantastična i to zahvaljujući vrhunskom zanatu koji je stekao u najboljim londonskim krojačnicama muške odeće na “Savil rou”. Mekvin je često govorio da ženama želi da pruži sličan osećaj moći tako što će napraviti odeću koja će da odiše snagom i koja će čak možda izgledati zastrašujuće. To je takođe značilo da je morao da se suprotstavi klasičnom shvatanju lepote.

“Govorio je da šetajući ulicama Londona češće primećuje ružne stvari od lepih. Međutim i u tom slučaju je pokušavao da uskladi lepo sa grotesknim. Lepotu i različitosti nije video u klasičnoj lepoti, koja se zasniva na proporcijama ili simetriji.”

Modni dizajner je takođe bio fasciniran drugim kulturama, posebno Kinom i Japanom.

“Ogrtač je napravljen od japanskog paravana, koji je Mekvin preradio, a haljina od stotina školjki ostriga.”

Na izložbi je izloženo i nekoliko radova iz Mekvinove poslednje, nedovršene, kolekcije. On je izvršio samoubistvo u februaru 2010. godine, nekoliko dana posle smrti svoje majke. Imao je 40 godina. Njegova pomoćnica, Sara Barton, sada vodi modnu kuću koja nosi njegovo ime. Izložba Mekvinovih radova biće otvorena u Metropoliten muzeju u Njujorku do 7. avgusta.

XS
SM
MD
LG