Linkovi

Lideri G20 obećali smanjenje deficita do 2013.


Grupna fotografija šefova država ili vlada 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, snimljena po završetku samita u Torontu
Grupna fotografija šefova država ili vlada 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, snimljena po završetku samita u Torontu

Na kraju samita grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja njihovi lideri obećali su da će tokom naredne tri godine smanjiti svoje budžetske deficite na polovinu. Dogovor je postignut uprkos zabrinutostima nekih od njih, kao i nekih analitičara, da bi prebrzo kresanje budžeta i ukidanje ekonomskih stimulacija moglo da oteža oporavak svetske privrede.

U juče objavljenom saopštenju lideri G20 izneli su ciljeve za izgradnju stabilnije svetske privrede i pozvali bogate zemlje da do 2013. smanje budžetske deficite na pola, a da do 2016. smanje državne dugove.

Domaćin samita, kanadski premijer Stiven Harper, rekao je da su svetskoj privredi još potrebne državne stimulacije, ali da države takođe moraju da smanjuju svoje budžetske deficite.

"Hodanje po toj žici neće biti lako", rekao je kanadski premijer. "Da bismo održali rast moramo da se pridržavamo stimulativnih planova na koje smo se obavezali prošle godine. Istovremeno, napredne zemlje moraju jasno da kažu da ćemo se, čim ti planovi isteknu, usredsrediti na sređivanje naših budžeta", rekao je Harper.

Dužnička kriza u Grčkoj i protesti protiv mera štednje podstakli su strahovanja od ogromnih državnih dugova.

Ali predsednik Obama je upozorio da bi prerano smanjenje državne stimulacije moglo da izazove drugu globalnu recesiju.

Sjedinjene Države razmišljaju o dodatnim državnim merama za podsticanje sopstvene privrede dok istovremeno strahuju da bi smanjenja budžeta u Evropskoj uniji mogla da uspore globalni oporavak.

Na kraju samita, predsednik Obama je rekao da su se svetski lideri složili o neophodnosti trajnog rasta i fiskalne održivosti.

"U Sjedinjenim Državama, postavio sam cilj smanjenja deficita na pola do 2013.", rekao je Obama. "Neki evropski partneri donose teške odluke. Ali mi moramo da priznamo da će naš finansijski oporavak sutra, u znatnoj meri zavisiti od našeg današnjeg rasta i sposobnosti da otvaramo radna mesta", rekao je američki predsednik.

Obama je takođe rekao da se sa kolegama dogovorio da zajednički rade na garantovanju uravnoteženog rasta i istakao da ni jedna zemlja ne bi smela da ima nezasluženu prednost u trgovini.

"Razgovarali smo i o potrebi da vrednost valuta diktira tržište. Rekao sam kineskom predsedniku Huu da Amerika pozdravlja odluku Kine da njena valuta raste u skladu sa silama tržišta", rekao je Obama.

Samit G20 propraćen je demonstracijama na kojima su učesnici izražavali protivljenje globalizaciji i trošenju novca na ovakve skupove. Na mere bezbednosti potrošeno je oko milijardu dolara, a u Toronto je pozvano na hiljade policajaca iz unutrašnjosti Kanade.

U subotu je bilo i nasilja, a do kraja samita uhapšeno je više od 500 demonstranata.

Grupa 20 odobrila je nastojanje Obamine administracije da stekne podršku Kongresa za obiman paket reformi američke finansijske industrije. Takođe je usvojen plan Evropske unije o proveravanju većih banaka da li mogu da izdrže moguća nova opterećenje u vidu loših zajmova.

Sledeći samit Grupe 20 biće održan u novembru, u Seulu, u Južnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG