Linkovi

Poseta američke državne sekretarke Kosovu


Hilari Klinton maše prolaznicima na jednoj od prištinskih ulica.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton toplo je dočekana na Kosovu, poslednjem odredištu njenog obilaska tri zemlje na etnički podeljenom Balkanu. Ona je u Prištinu doputovala posle boravka u Beogradu, gde je apelovala na Srbiju da prihvati nezavisnost Kosova. To je prva poseta američke državne sekretarke Prištini, posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Hiljade Albanaca je mašući zastavicama pozdravilo šeficu američke diplomatije koja je u koloni vozila prošla prištinskim bulevarom koji nosi ime njenog supruga, Bila Klintona. Posle dočeka ona je razgovarala sa premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i drugim visokim zvaničnicima. Programom je predviđen i susret sa predstavnicima srpske manjine na Kosovu, kao i poseta manastiru Gračanica, kako bi se naglasila američka podrška poštovanju prava manjina koje žive na Kosovu.

U jučerašnjim razgovorima u Beogradu, dominatna tema je bio status Kosova, ali predsednik Srbije Boris Tadić je ponovio da njegova vlada neće nikada priznati nezavisnost bivše srpske pokrajine.

Međutim, Tadić je dodao da je njegova vlada spremna da započne razgovore sa funkcionerima u Prištini radi ublažavanja napetosti u odnosima, što je u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN-a usvojenom prošlog meseca.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Tadić i Klinton su rekli da rezolucija predstavlja dobru osnovu za, kako su se izrazili, „osmišljeni dijalog sa pogledom na budućnost.“

Taj dijalog bi mogao da bude od koristi za narod Kosova, kako i Srbije, ako budu usmereni na rešavanje, svakodnevnih, praktičnih problema, kao i na obostrane dugoročne odnose. Dijalog bi takođe mogao pozitivno da utiče na odnose Srbije sa susednim zemljama, Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama,“ rekla je Hilari Klinton.

Klinton je pohvalila Tadićevu vladu zbog predanosti ljudskim pravima i zbog obećanja – koje je predsednik Srbije ponovio na konferenciji za novinare – da će haški optuženik za ratne zločine, ratni komandant bosanskih Srba, general Ratko Mladić biti priveden pred lice pravde.

U okviru susreta sa manjinskim Srbima na Kosovu, predviđen je i razgovor sa nekoliko lokalnih srpskih lidera i obilazak manastira Gračanica, koji je UNESKO uvrstio na Listu svetske kulturne baštine.

Više od 70 zemalja, uključujući SAD i EU, priznale su nezavisnost Kosova, proglašenu u februaru 2008.

Kosovo je poslednje odredište kratke posete državne sekretarke Klinton regionu. Kasno večeras ona odlazi u Brisel na sastanak ministara odbrane i inostranih poslova zemalja članica NATO-a.

XS
SM
MD
LG