Linkovi

Senatski odbor potvrdio nominaciju Petreusa


Senatski odbor za oružane snage potvrdio je izbor generala Dejvida Petreusa za novog komandanta američkih i NATO snaga u Avganistanu. Time je otvoren put da Senat, u punom sastavu, potvrdi Petreusovu nominaciju, što se očekuje do kraja ove nedelje.

Za vreme pretresa pred odborom, Petreus je upozorio da američkim, i vojnicima NATO-a, prestoji žestoka borba protiv pobunjenih Talibana u Avganistanu.

Petreus će zameniti generala Stenlija Mekristala, koji je prošle nedelje smenjen zbog uvredljivih komentara na račun visokih zvaničnika Obamine administracije. U Vašingtonu se smatra izvesnim da će Senat u punom sastavu potvrditi Petreusovu nominaciju do kraja nedelje.

General Dejvid Petreus proveo je dan pred senatskim odborom koji mu je dobro poznat, odgovarajući na pitanja o poslu koji mu je dobro poznat.

Pre samo dve nedelje, svedočili ste pred ovim odborom o Avganistanu, a sigurno niko nije mogao da predvidi dogadjaje koji su vas ponovo doveli pred nas“, primetio je predsedavajući senatskog odbora za oružane snage, Karl Levin.

Lideri iz obe stranke smatraju da će general sigurno dobiti odobrenje da preuzme ulogu koju je obavljao general Stenli Mekristal – dok nije smenjen zbog omalovažavajućih komentara o administraciji, koje je izneo reporteru Roling Stouna.

Petreus je bio Mekristalov nadredjeni, a danas je smenjenom generalu odao priznanje zbog, kako je rekao, „ogromnog doprinosa“.

Sada vidimo napredak u odredjenim oblastima, u teškoj borbi koja se odvija u Avganistanu“, naveo je Petreus, ali je dodao da su vojnici suočeni sa žestokim otporom pobunjenika dok obučavaju avganistanske snage i nastoje da izgrade lokalnu upravu.

Kada je predsednik Obama imenovao generala Petreusa za komandanta američkih i NATO snaga u Avganistanu prošle nedelje, istakao je da menja osoblje, a ne politiku. Petreus, koji je do sada obavljao dužnost šefa Centralne komande, kaže da ta politika obuhvata planirano smanjenje broja američkih vojnika – počevši od jula iduće godine.

Jul 2011. označiće početak jednog procesa, a ne datum kada Amerikanci kreću ka vratima, i gase svetla za sobom“, izjavio je general Dejvid Petreus.

Za neke senatore, Petreusova potvrda je bila prilika da dovedu u pitanje odredjene delove Obamine politike. Senator Džon Mekejn smatra da je pogrešno postavljati rokove.

Ono što treba da čuju naši prijatelji i neprijatelji u Avganistanu i regionu, jeste da će se o povlačenju američkih snaga odlučivati isključivo na osnovu stanja na terenu“, istakao je na pretresu Mekejn.

Ovog juna, u Avganistanu je poginulo najmanje 55 američkih vojnika, što ga čini drugim najsmrtonosnijim mesecom za američke snage od početka rata u toj zemlji.


XS
SM
MD
LG