Linkovi

Dodeljena Nobelova nagrada za književnost


Mario Vargas Ljosa
Mario Vargas Ljosa

Peruanski romanopisac, novinar i esejista Horhe Mario Pedro Vargas Ljosa, poznatiji kao Mario Vargas Ljosa, jedan od najistaknutijih pisaca na španskom jezičkom području, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Švedska kraljevska akademija je saopštila da se nagrada Ljosi dodeljuje za izuzetno opisivanje struktura moći i „snažne opise otpora, revolta i poraza pojedinca“. Vargas Ljosa, koji se svojevremeno neuspešno kandidovao za predsednika Perua, napisao je više od 30 romana, drama i zbirki eseja.

Smatra se jednim od autora koji su doneli međunarodnu slavu latinoameričkoj književnosti. Rođen u Arekipi u Peruu, 1936, Vargas Ljosa je odrastao u Boliviji, a potom se vratio u Peru i pohađao vojnu akademiju. Kasnije je otišao u Evropu, gde je nastavio studije i radio kao novinar. Među njegovim najpoznatijim romanima su: „Razgovor u katedrali“, „Jarčeva fešta“, autobiografski roman „Tetka Hulija i piskaralo“ i „Raj sa drugog ćoška“, istorijski roman o Polu Gogenu i Flori Tristan.

Vargas Ljosa je prvi Južnoamerikanac koji je dobio ovu nagradu posle kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markeza, 1982. Pre Nobelove nagrade, dobio je niz najznačajnijih književnih priznanja, među kojima su „Servantes“ i nagrade princa Asturije, PEN/Nabokov i Grinzane Cavur.

XS
SM
MD
LG