Linkovi

Sukob jemenskih snaga i ekstremista


Jemenski vojnici pregledaju automobil na bezbednosnom punktu u prestonici Sani
Jemenski vojnici pregledaju automobil na bezbednosnom punktu u prestonici Sani

Ministarstvo odbrane Jemena saopštilo je da je najmanje 30 vojnika i osumnjičenih ekstremista stradalo u sukobima u južnoj pokrajini Abijan.

Prema tvrdnjama ministarstva, 18 ekstremista i devet vojnika ubijeni su u borbama u Zindžibaru, a očevici kažu da se u gradu, koji su ekstremisti, za koje se veruje da pripadaju al-Kaidi, zauzeli prošlog meseca, nastavljaju borbe.

Ministarstvo navodi da su još trojica ekstremista ubijena u odvojenom incidentu u toj pokrajini.

Jemen se već godinama bori protiv snaga al-Kaide i separatista, ali su anti-vladini protesti u zemlji tu borbu bacili u drugi plan.

Juče su desetine hiljada građana izašle na ulice i okupili se na različitim mitinzima podrške širom zemlje.

Lojalisti su slavili vesti o tome da se predsednik Ali Abdulah Saleh uspešno opravalja od povreda zadobijenih u napadu na njegov predsednički kompleks prošle nedelje, dok su anti-vladini demonstranti ponovo zahtevali od potpredsednika Abda al-Raba Mansura Hadija da otpočne proces uspostavljanja prelaznog vladinog saveta, dok se predsednik Saleh oporavlja u Saudijskoj Arabiji.

Jemenski lider napustio je domovinu prošle nedelje pošto je u bombaškom napadu zadobio opekotine na 40 procenata svog tela.

XS
SM
MD
LG