Linkovi

Ekshumacija tela Jasera Arafata u utorak


Pripadnici palestinske počasne garde čuvaju grobnicu bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata

Tužioci iz Francuske otvorili ranije ove godine istragu, kada su na Arafatovim stvarima u laboratoriji u Švajcarskoj otkriveni tragovi polonijuma

Palestinski zvaničnici saopštili su da će posmrtni ostaci bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata biti ekshumirani u utorak, kako bi naučnici mogli da uzmu uzorke koji će biti iskorišćeni u istrazi njegove smrti.

Vlasti navode da će se kasnije istog dana održati nova sahrana.

Tužioci iz Francuske otvorili su ranije ove godine istragu povodom Arafatove smrti, pošto su u laboratoriji u Švajcarskoj otkriveni tragovi radioaktivne supstance polonijum na stvarima pokojnog Arafata.

Laboratorija je takođe saopštila da simptomi prisutni kod Arafata u vreme smrti nisu ukazivali na trovanje polonijumom.

Palestinski lider i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je 2004. u Parizu u u 76. godini života. Tamo je prebačen pošto se razboleo dok je u Ramali, na Zapadnoj Obali, bio pod nadzorom izraelske vojske više od dve godine.

Lekari koji su lečili Arafata u Parizu nisu mogli da utvrde uzrok smrti. Njegova udovica Suha podržala je ekshumaciju Arafatovog tela iz mauzoleja u sedištu palestinskog predsednika u Ramali zarad forenzičkih testova.
XS
SM
MD
LG