Linkovi

Ekshumacija tela Jasera Arafata u utorak


Pripadnici palestinske počasne garde čuvaju grobnicu bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata
Pripadnici palestinske počasne garde čuvaju grobnicu bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata

Tužioci iz Francuske otvorili ranije ove godine istragu, kada su na Arafatovim stvarima u laboratoriji u Švajcarskoj otkriveni tragovi polonijuma

Palestinski zvaničnici saopštili su da će posmrtni ostaci bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata biti ekshumirani u utorak, kako bi naučnici mogli da uzmu uzorke koji će biti iskorišćeni u istrazi njegove smrti.

Vlasti navode da će se kasnije istog dana održati nova sahrana.

Tužioci iz Francuske otvorili su ranije ove godine istragu povodom Arafatove smrti, pošto su u laboratoriji u Švajcarskoj otkriveni tragovi radioaktivne supstance polonijum na stvarima pokojnog Arafata.

Laboratorija je takođe saopštila da simptomi prisutni kod Arafata u vreme smrti nisu ukazivali na trovanje polonijumom.

Palestinski lider i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je 2004. u Parizu u u 76. godini života. Tamo je prebačen pošto se razboleo dok je u Ramali, na Zapadnoj Obali, bio pod nadzorom izraelske vojske više od dve godine.

Lekari koji su lečili Arafata u Parizu nisu mogli da utvrde uzrok smrti. Njegova udovica Suha podržala je ekshumaciju Arafatovog tela iz mauzoleja u sedištu palestinskog predsednika u Ramali zarad forenzičkih testova.
XS
SM
MD
LG