Linkovi

"Papirni" kompjuteri


"Papirni" kompjuteri liče na listove papira
"Papirni" kompjuteri liče na listove papira

Nova vrsta kompjutera sa tankim, savitljivim ekranom mogla bi da nađe široku primenu

Jedan kanadsko-britanski tim istraživača razvio je prvi u svetu – kako su ga nazvali - “papirni kompjuter”. Uređaj je predstavljen na nedavno održanom Sajmu potrošačke elektronike, u Las Vegasu.

Laki, plastični ekran sagradila je britanska firma Plastik lodžik, u saradnji sa Intelom i Laboratorijom za ljudske medije, pri kanadskom Kraljičinom univerzitetu.

Direktor pomenute laboratorije, Roel Vertegal, demonstrirao je novi uređaj na Sajmu potrošačke elektronike, u Las Vegasu.

“Ovo je prvi u svetu papirni kompjuter. Ima elektroforetički ekran od 27 centimetara koji proizvodi Plastik lodžik. U našoj laboratoriji povezali smo ga sa senzorima savijanja i senzorima za lokaciju ekrana i napravili kompjuter koji oponaša ono što radite sa papirom na radnom stolu”, kaže Vertegal.

Ekran je osetljiv na dodir i omogućava normalno kreiranje i korekciju sadržaja kao na običnom kompjuteru.

Ako se dva lista dodirnu mogu da stvore veći ekran. Specijalnom olovkom moguće je prevlačiti delove grafike, dok na primer imejl može da se prebacuje i dodirom. Savijanjem ugla otvara se prozor za odgovor. Slike se takođe prebacuju dodirom, a drugo savijanje ugla je komanda za slanje imejla.

“Ovo je istinska svetska premijera, zato ima sve ove žice na sebi. Sastavili smo ga od sasvim novih tehnologija. Zanima nas kako će izgledati kompjuteri u budućnosti. Iako planiramo proizvodnju kroz godinu-dve još ima problema koje treba rešiti”, kaže Vertegal.

Ako se dva papirna ekrana preklope mogu da razmenjuju fajlove. Takođe, umesto otvaranja više prozora na jednom ekranu, nekoliko ovih savitljivih ekrana, svaki sa svojim dokumentom, mogu da se slažu kao listovi hartije.

Roel Vertegal kaže kako očekuje da će papirni kompjuteri očistiti neuredne radne stolove od gomila štampanih stranica jer će sadržavati na hiljade dokumenata bez potrebe da se štampaju.

“Očekujemo da će kroz 5-6 godina ovakve kompjutere svi tražiti”, kaže on.

Slova i crteži na ekranima veoma su jasni zahvaljujući primeni takozvanog “i mastila”, kaže Rejčel Likten iz kompanije Plastik lodžik.

“Ovo je primerak ekrana. Vrlo je lak, izdržljiv i savitljiv”, kaže ona.

Jedna od mogućih primena ovakvog savitljivog kompjutera je u medicini, kao monitor pulsa i srčanog pritiska.
XS
SM
MD
LG