Linkovi

Šta raditi sa starim ajfonom?


Robot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih prepreka
Robot Romo sa Ajfonom kao "mozgom" koristi gusenice za kretanje i savlađivanje manjih prepreka

Grupa kompjuterskih entuzijasta smislila kako da iskoristi stariji tip Eplovog pametnog telefona za zabavu i učenje o robotici

Nekoliko kompjuterskih gikova, kako u Americi nazivaju one koji pasionirano čačkaju oko kompjutera, konstruisala je nešto što bi svaki vlasnik starijeg tipa ajfona mogao da ima – malog robota sa mozgom pametnog telefona i telom guseničara sa radio-komandom.

Robot nazvan Romo brzo je osvojio simpatije širom sveta. Iz fabrike kompanije Romotiv, koja ima samo 18 zaposlenih, izlazi čak 12 hiljada Romoa nedeljno.

U Americi, kada je neko gik – to je suprotno od kul, ali naš Romo je sada kul u čitavom svetu, kaže jedan od osnivača i direktor kompanije Romotiv, Keler Rinaudo.

“Šta da radite sa svojim starim ajfonom ili ajpedom? Kul odgovor bi bio: ugradiću ga u robota”, kaže Rinaudo.

Romo je prvi relativno jeftini robot u svetu - cena bez telefona je svega 150 dolara.

“Prednost za Romoa je u tome što mnogi ljudi već imaju te uređaje”, kaže Rinaudo.

Kada ga kupite sve što treba da uradite je da sa interneta skinete aplikaciju i priključite ajfon na telo robota. Robo ne može da radi bog zna šta, ali može da služi kao pas čuvar.

“Vidite sve ono što robot vidi – kao Skajp koji se kreće u trodimenzionalnom prostoru”, dodaje Keler Rinaudo.

Romo može da se kontroliše preko bilo kog kompjutera u svetu dok njegovi tvorci razvijaju aplikaciju za kontrolu i preko telefona.

U kompaniji kažu da su iznenađeni time koliko se vlasnici emocionalno vezuju za Romoa, dodajući da je to verovatno zato što i sam može da izražava emocije, dok tumara okolo mrmljajući na svom robotskom jeziku.

Vlasnici kažu da Romo još ima mnoge sitne bagove, ali da je ipak zabavan drugar i kućni ljubimac i da bar ponekad može da uradi nešto korisno.
XS
SM
MD
LG