Linkovi

Novine na sajmu elektronske zabave


Nova generacija Nintendove konzole "Vi"
Nova generacija Nintendove konzole "Vi"

Televizija uživo, jeftina 3D tehnologija, nova generacija igrica za prenosne uređaje… sve to moglo je da se vidi na godišnjem sajmu industrije elektronske zabave koji je protekle nedelje održan u Los Anđelesu. Majkrosoft je prikazao novo poglavlje igrice Halo, Soni je otkrio novi Plejstejšn nazvan Vita, dok je Nintendo najavio novu generaciju konzole Vi nazvanu Vi-ju.

U konzole Eksboks 360 stiže novo, četvrto poglavlje igrice Halo - najavio je Majkrosoft. Uz pomoć ugrađene kamere igrač lako kreira kopiju sopstvene ličnosti - takozvani "avatar" - koji postaje njegovo drugo ja, oponašajući pokrete igrača.

"U ovom trenutku igrice nikada nisu bile raznolikije i zdravije, u smislu koliko ljudi ih igra na raznim platformama. Ali mislim da su televizori još uvek centralni za privatnu zabavu pa želimo da osiguramo da imamo dobre igrice za tu platformu", kaže Filip Spenser

Majkrosoft takođe najavljuje da će Eksboks 360 dobiti poboljšane kinekt kamere, uključujući prepoznavanje govornih komandi, pretraživanje interneta, kao i igranje igrica kao što je Mass Effect 3 u tandemu sa tradicionalnim kontrolerima. Japanska firma Soni prikazala je novu generaciju portabl mašina za igrice nazvanu PlayStation Vita.

Igrači će biti u vezi preko mobilne telefonske mreže ili preko vaj-faj čvorišta, a koristiće i GPS tehnologiju za snalaženje u prostoru. Prenosna konzola ima kameru spreda i pozadi, ekran - ali i poleđinu - osetljive na dodir i dva mala džojstika. Preko interneta igrač će moći da igra sa svakim ko ima plejstejšn 3, ako se uključi u plejstejšn mrežu na internetu. Izvršni potpredsednik Sonija, Kazuo Hirai, kaže da kompanija želi što pre da unese trodimenzionalnu sliku u svoje igrice

"Kao što smo rekli na pres konferenciji, predstavićemo uskoro 3D monitor za plejstejšn kako bismo kupcima omogućili jeftin pristup toj tehnologiji jer smatramo da je jedna od prepreka cena 3D televizora na tržištu", kaže Hirai.

Na kraju, Nintendo je prikazao novu verziju konzole Vi nazvanu Vi-ju, koja emituje video signal visoke rezolucije koji mogu da reprodukuju i obični televizori. Uređaj ima direkcionu platformu, mikrofon, dva analogna džojstika, zvučnike i kameru iznad ekrana za video telefonske razgovore. Sindi Gordon je potpredsednica Nintenda za Sjedinjene Države.

"Kao što ste videli, igre mogu da se igraju tradicionalno, na TV ekranu, na ekranu samog kontrolera ili pak na oba ekrana. A to omogućava sasvim nove, snažnije doživljaje", kaže Sindi Gordon.

Nova konzola najavljena je posle dve godine neprestanog smanjenja interesovanja za Vi, iako se ta Nintendova konzola i dalje bolje prodaje nego majkrosoftov Eksboks 360 i Sonijev Plejstejšn 3. Prema Udruženju proizvođača softvera za zabavu, prosečan igrač video igrica ima 37 godina, podela između muškaraca i žena je gotovo jednaka, a 65 odsto njih igra igrice zajedno sa nekom drugom prisutnom osobom.

XS
SM
MD
LG