Linkovi

Završen sajam elektronike u Las Vegasu


Motorolin tablet kompjuter gzum (Xoom) dobio je prvu nagradu na nedavno održanom sajmu potrošačke elektronike, u Las Vegasu

Na sajmu kućne ili potrošačke elektronike, održanom od 6. do 9. januara u Las Vegasu, prikazano je gotovo 80 raznih tablet kompjutera i pametnih telefona. Kako izgleda, potrošači će biti u dilemi za koji da se odluče kada se svi ti uređaju kroz kratko vreme budu pojavili u prodaji.

Svi već naravno znaju za Eplov tablet kompjuter ajped, koji je tokom prošle godine osvojio svet, ali ove godine konkurencija nastupa masovno. U Las Vegasu je prošle nedelje lansirano čak osam ovakvih uređaja, sa mnogim osobinama koje ajped nema.

Za one koji još ne znaju, tablet kompjuteri su mešavina laptop kompjutera, čitača elektronskih knjiga, džepne elektronske igrice i mobilnog telefona. Na njima možete da pišete i primate imejl, slušate muziku, gledate video sadržaje, televiziju, da čitate knjige, surfirate po internetu, da učestvujete u video konferencijama, snimate, šaljete i primate slike i video. Uz to, možete da ih nosite u džepu ili u torbi.

Jedina nezgoda je što sve te osobine nemaju svi, pa će stoga biti teško odlučiti se. Osim toga, za stalnu vezu sa internetom bilo gde i bilo kada potrebno je plaćati pretplatu za bežičnu telefonsku vezu.

Nagradu za najbolji uređaj na ovoj izložbi odneo je Motorolin tablet zvani Gzum, sa novom verzijom Guglovog operativnog sistema android zvanim hanikoumb. Gzum ima ekran od 10 inča, može da prikazuje fleš video, ima kameru spreda i pozadi i potencijal da radi preko buduće superbrze telefonske mreže G4.

Motorolin direktor za marketing, Pol Nikelson, kaže:

"Ovo je prvi tablet sa dvostrukim procesorom i prvi sa novim Guglovim softverom hanikoumb. Slika je kao da ste skinuli svoj HD televizor sa zida i spustili ga u krilo", kaže Nikelson.

Samsungov tablet galaksi tab takođe će se otimati za deo ovog tržišta. Trevor Lamberg je predstavnik firme.

"Ovaj uređaj je krajnje lak za nošenje i omogućava operacije jednom rukom. Ima ekran od sedam inča sa dobrom slikom čak i pri jakom svetlu. Sjajan je za igrice, ima žiro senzor i kameru spreda i pozadi", kaže Lamberg.

Panasonik je prikazao tablet viera, takođe sa Guglovim operativnim sistemom i sa mogućnošću sinhronizacije sa televizorom.

"Ovo je Panasonikova veza sa internetom preko televizora. Imamo ga od 10 inča, 7 inča i od 4 inča", kaže predstavnik Panasonika Mat Čendler.

Ali ono što će istinski podstaći tablet revoluciju biće brža mobilna telefonska mreža, nazvana 4G, koja će omogućiti posmatranje video slike visoke rezolucije uživo.

Analitičarka Sara Rotman Eps kaže da će nova mreža imati propusnu moć čak do jednog gigabita u sekundi u stanju mirovanja, a do 100 megabita u sekundi u kolima ili u vozu.

"4G je apsolutno važan element za tablet kompjutere. Video će biti bolji i igrice će biti bolje. Mislim da će doći do prave eksplozije na tim frontovima", kaže Rotman Eps.

Drugi značajan segment na sajmu u Las Vegasu predstavljali su televizori sa trodimenzionalnom slikom. Najveći napredak u odnosu na prošlu godinu napravljen je u naočarama, jer su proizvođači shvatili da teške naočari sa ugrađenom elektronikom odbijaju kupce. Analitičari kažu da na tom polju i dalje vlada prilična konfuzija i da je to razlog što je prodaja 3D televizora slabija od očekivane. Ali postoji još jedan problem, kaže analitičar firme Forest riserč, Džejms Mekvivi.

"Da li mi trebaju naočari ili ne? Da li mi trebaju aktivne ili pasivne? Postojeća konfuzija će se pojačati, ali to ne bi bio problem da se nudi ogroman izbor sadržaja. Međutim, toga nema. Postoji nekoliko filmova, nekoliko sportskih prenosa, nekoliko igrica, ali to je nedovoljno i znači da ova godina još neće biti godina trodimenzionalnih televizora", rekao je Mekvivi.

Prema neki procenama, od prošlog proleća kada su se 3D televizori pojavili u američkim prodavnicama, prodato ih je oko milion, što je daleko manje od očekivanih 3 do 4 miliona.

XS
SM
MD
LG