Linkovi

Epl izgubio spor u Japanu


Predmet spora između Epla i Samsunga - popularni pametni telefon ajfon
Predmet spora između Epla i Samsunga - popularni pametni telefon ajfon

Kompanija Epl izgubila je najnoviju rundu svog globalnog spora sa južnokorejskim rivalom Samsungom

Jedan sud u Japanu danas je presudio da Samsung nije ukrao tehnologiju koja se koristi u Eplovom ajfonu i ajpedu da bi je ugradio u svoje pametne telefone i tablet kompjutere linije Galaksi.

Samsung je pozdravio tu odluku okružnog suda u Tokiju rekavši da ona potvrđuje „davnašnji stav“ te kompanije da njeni proizvodi ne krše Eplove tehnološke patente. Epl za sada nije komentarisao tu presudu.

U međuvremenu, Samsung se priprema da uloži žalbu na presudu jednog američkog suda prema kojoj bi ta južnokorejska kompanija trebalo da isplati milijardu dolara odštete kompaniji Epl zbog kopiranja dizajna njenih proizvoda. Ali žalbeni proces bi mogao da se oduži.

Posmatrači kažu da bi ta i druge sidske odluke u sporovima između dva giganta mogli da imaju dalekosežne posledice i na proizvođače elektronskih uređaja i na potrošače.

Pošto je sud u Kaliforniji rekao svoju reč, to su učinila i finansijska tržišta, gde je vrednost Samsungovih akcija pala za čak 8 odsto, a Eplovih porasla do novog rekorda. Istovremeno, ta presuda nosi i važnu poruku, kaže analitičar Pi-si magazina Saša Segan.

„Svi drugi proizvođači telefona sada strepe da će ih Epl tužiti na osnovu tih iznova potvrđenih i važnih patenata – posebno patenta na dizajn ajfona - jer mnogi liče na njega“, rekao je Segan.

Epl je zatražio da se osam Samsungovih uređaja zabrani zbog kršenja patentnih prava, što bi tu kompaniju moglo da košta nove milijarde dolara.

Ali urednik magazina Mekvorld, Armando Rodrigez, smatra da to važi i za druge kompanije.

„Na meti su i Gugl i Android jer su mu oni glavni konkurenti“, kaže Rodrigez.

Samsung je saopštio da je presuda štetna za američke potrošače - što profesorka prava Robin Feldman potvrđuje, dodajući da će to prigušiti inovacije, smanjiti izbor i povećati cene.

„Kada kompanije troše toliko novca na međusobne bitke imaće ga manje za inovacije i na kraju potrošač je taj koji je na gubitku“, kaže Robin Feldman.

Epl, sada najveća kompanija u svetu, podnela je tužbe za kršenje patentnih prava protiv mnogih – od Gugla do Majkrosofta i suđenja bi mogla da traju godinama.

Robin Feldman kaže da je u suštini reč o borbi za dominaciju u industriji pametnih telefona, sa godišnjim obrtom od preko 200 milijardi dolara koji i dalje raste.

Prošle nedelje, i jedan sud u Južnoj Koreji takođe je presudio da su Epl i Samsung, najveći svetski proizvođači pametnih telefona, uzajamno kršili patentna prava i nametnuo delimična ograničenja prodaje njihovih proizvoda.

Sporovi dva tehnološka giganta oko patentnih prava sada su se raširili preko četiri kontinenta.
XS
SM
MD
LG