Linkovi

Aplikacija koja spasava živote u saobraćaju


Studenti Stivensovog instituta za tehnologiju u Hobokenu, u saveznoj državi Nju Džersi razvili aplikaciju za telefon koja sprečava vozača da koristi mobilni telefon, ali ne i putnike...

Skoro svako je svestan opasnosti koju predstavlja korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje, ali uprkos tome, u periodu od tri godine, na drumovima u SAD, 180 osoba stradalo je u saobraćajnim nesrećama povezanim sa upotrebom mobilnih telefona za volanom. Studenti Stivensovog instituta za tehnologiju u Hobokenu, u saveznoj državi Nju Džersi sada su razvili aplikaciju koja sprečava vozača da koristi mobilni telefon, ali ne i putnike.

Nacionalni savet za bezbednost tvrdi da više od četvrtine svih saobraćajnih nestreća u SAD ima veze sa upotrebom mobilnih telefona. Pa opet, kada telefon zazvoni, mnogi vozači ne mogu da odole i odgovore na poziv.

Grupa studenata na Stivensonovom institutu za tehnologiju sada je razvila aplikaciju za telefon koja ne dozvoljava vozaču da razgovara ili kuca poruke na telefonu, dok telefoni putnika funkcionišu normalno.

Aplikacija ne iziskuje instalaciju bilo kave druge elektronske opreme u automobilu, kaže vođa projekta, vanredna profesorka Jingjing Čen.

“Osnovna ideja je da kada stigne poziv ili ako vozač želi da otkuca poruku, telefon će ispustiti odreženi zvuk, a taj zvuk će čuti audio sistem u automobilu i automatski će ga reprodukovati na zvučnicima u vozilu”.

Taj zvuk je izvan opsega koji čovek može da registruje, ali ga mikrofon telefona snima. Izračunavajući udaljenost između sebe i svakog od zvučnika u automobilu, telefon može da utvrdi svoju poziciju u vozilu.

Ukoliko se nalazi na strani vozača, telefon preusmerava poziv na govornu poštu ili odlaže prijem SMS poruke, i tako praktično blokira vozača da ga koristi. Coo process funkcioniše čak i ako iz zvučnika dolazi glasna muzika.

Čen kaže da prva verzija aplikacije zahteva da audio system u vozilu bude uključen, ali ds će u sledećoj pokušati da se ne oslanjanju na zvučnike.

“Jednostavno ćemo iskoristiti senzore na pametnim telefonima, uključujući brzinomer i žiroskop, a to takođe može da nam pomogne da utvrdimo da li je telefon na strani vozača ili suvozača”.

Čen ističe da je ovaj zajednički projekta studenata doktorskih studija Stivenosonovog instituta za tehnologiju i Univerziteta Ratgers uspešno testiran na ulicama. Dva najveća mobilna operatera u SAD, “AT&T” i “Verajzon”, izrazili su interesovanje da ponude novu aplikaciju svojim korisnicima kao sastavni deo paketa usluga.

XS
SM
MD
LG