Linkovi

Apel da se prijavi hvatanje zaštićenih ptica


Uhvaćene ptice (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)
Uhvaćene ptice (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica pokrenulo je akciju kojom apeluje na građane da im prijave sve slučajeve hvatanja divljih i ugroženih vrsta ptica.

"Zima i prolećna seoba ptica koja je pred nama, periodi su godine kada brojni krivolovci hvataju zakonom zaštićene ptice pevačice koje završavaju u skučenim i prljavim kavezima na berzama sitnih životinja, ispod tezgi na pijacama i vašarima širom Srbije, a oni hrabriji krivolovci postavljaju i oglase na internetu," navodi Milan Ružić iz Društva.

Divlje ptice hvataju mrežama, klopkama ili na lepak, a osnovni motiv krivolovcima i onima koji kupuju krivolovljene ptice jesu lepota perja i prijatna pesma ptica pevačica, navodi se u saopštenju Društva.

Prema dostupnim podacima najčešće žrtve su češljugar, čižak, zimovka, konopljarka i zelentarka.

"Šteta koja se nanosi prirodi je nenadoknadiva budući da ptice često uginjavaju zbog stresa izazvanog hvatanjem i vremena provedenog van prirodnog okruženja. Bezobzirni krivolovci, zarad neznatne lične koristi, svake godine na ovaj način povrede i usmrte na hiljade nedužnih stvorenja," navode iz Društva za zaštitu ptica.

Oni koji se odluče da poseduju neku od divljih ptica bivaju prevareni i uvučeni u lanac kršenja zakona time što poseduju vrstu čije hvatanje, prodavanje ili držanje je zakonom zabranjeno. Držanje divljih životinja u zatočeništvu ograničeno je isključivo na one koje su i odgajene van slobodne prirode, o čemu preciznu evidenciju vodi Ministarstvo zaštite životne sredine, dok držaoce životinja u zatočeništvu kontrolišu pokrajinski i republički inspektori zaštite životne sredine.

Uhvaćene ptice (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)
Uhvaćene ptice (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, te poziva pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovce da pomognu da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.
Zbog ugrožavanja strogo zaštićenih vrsta ptica Prekršajni sud u Kikindi je u februaru ove godine doneo presudu protiv preduzeća Ribar, kojom je ova firma oglašena odgovornom za kršenje Zakona o zaštiti prirode, kaznom od 500.000 dinara.

Preduzeće Ribar iz Novog Kneževca na ribnjaku kojim upravlja uništilo je u toku 2016. godine oko 30 gnezda i legla sa mladuncima belobrke čigre i oko 20 gnezda vlastelice, koje su strogo zaštićene vrste, zbog čega će morati da plati kaznu od pola miliona dinara, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Ove kolonije retkih ptica uništene su tako što je voda iz severnog ribjačkog jezera ispuštena usred perioda njihovog razmnožavanja, nakon čega su sva gnezda, jaja i vrlo mladi mladunci, nesposobni za samostalan život, uginuli.
Voda kasnije nije puštena u jezero i ono je u međuvremenu zaraslo u gustu vegetaciju.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode napominje da je Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno uništavanje i preduzimanje svih aktivnosti kojima bi se mogle ugroziti strogo zaštićene vrste životinja, što se odnosi i na njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja, te da je zabranjeno ugrožavanje ili uništavanje njihovih staništa.

Kako se navodi u presudi, sve ove radnje su se dogodile u predmetnom slučaju.

Zavod napominje da su preostali šaranski ribnjaci u Srbiji veoma vredna staništa divljih životinja, posebno ptica, za koje predstavljaju nezamenjive životne prostore koji, po bogatstvu faune, prevazilaze nacionalni značaj.
Ribnjak kod Novog Kneževca je bio jedno od najvrednijih vodenih staništa u Vojvodini, no tehničkim intervencijama njegova vrednost, kao i vrednosti nekih drugih ribnjaka za živi svet, znatno su smanjene ili su oni potpuno isušeni i promenjena im je namena.

XS
SM
MD
LG