Linkovi

Samit APEK-a u Vladivostoku


Ruski predsednik Vladimir Putin želi da Rusija postane most za saradnju između zemalja Evrope i Azije

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je vodećim privrednicima iz azijsko-pacifičkog regiona da Rusija želi da bude most za unapređenje trgovine između Azije i Evrope.

Putin je to izjavio danas u Vladivostoku, na samitu Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma, ili APEK-a. On je rekao da Rusija želi da unapredi transportnu infrastrukturu koja povezuje te regione, da želi da poboljša svoje uslove za poslovanje i postane jedna od 20 najrazvijenijih privreda u svetu.

Rusija je domaćin samita APEK-a za koji se očekuje da će staviti naglasak na ponovno oživljavanje svetske privrede i regionalni ekonomski rast. Na 21 članicu APECa otpada 40 odsto svetske populacije, 54 odsto privrednog proizvoda i 44 odsto trgovine.

Sjedinjene Države na tom skupu predstavlja američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je stigla u Vladivostok kasno večeras, posle obilaska šest azijskih zemalja.

Očekuje se da će ona tokom boravka u Rusiji razgovarati sa predsednikom Putinom o tome kako zaustaviti krvoproliće u Siriji. Sjedinjene Države žele da se sirijski predsednik Bašar al-Asad povuče sa položaja dok se Rusija protivi bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji.
XS
SM
MD
LG