Linkovi

Brnabić o Balaševiću: Njegove pesme pamtićemo večno


Đorđe Balašević, foto Fonet (arhiv)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je u ime Vlade i svoje lično ime saučešće porodici preminulog kantautora Đorđa Balaševića, piše na sajtu Vlade.

"Balaševiću dugujemo mnogo, a njegove pesme pamtićemo večno, jer umetnost ne poznaje vreme, ne poznaje granice i nikada ne prestaje", navodi se u saopštenju.

Balašević je preminuo u petak od, kako su preneli mediji, posledica Kovida 19. Zbog upale pluća je bio hospitalizovan u Kliničkom centru Vojvodine gde je preminuo u 68. godini. Vreme i mesto sahrane još nisu poznati.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je na Instagram nalogu Minstastva kulture uputila saučešće zbog smrti Đorđa Balaševića.

"Odlaskom panonskog mornara, muzička scena ostala je siromašnija za jednog velikog muzičara.Ostaće upamćen po pesmama koje je stvarao".

AP: Balašević punio koncertne hale na podeljenom Balkanu

Američka novinska agencija Asosiejted pres (AP) prenela je vest o smrti legendarnog kantautora Đorđa Balaševića, uz osvrt na njegovu karijeru i antiratne stavove tokom devedesetih.

AP piše da je Balašević svoju karijeru započeo krajem 70-ih, najpre u bendovima, a potom solo, i da je bio poznat po mekoj pop muzici i duhovitim tekstovima.

Kada se Jugoslavija raspadala i tokom ratova devedesetih, Balašević se otvoreno protivio nacionalizmu koji je uzrokovao konflikte, zbog čega su ga mejstrim mediji izbegavali, piše AP.

"Ali, ostao je popularan na etnički podeljenom Balkanu posle ratova, punio je koncertne hale u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Njegovi performansi bili su čuveni po komentarima o raznim temama", konstatuje se u tekstu američke agencije koji su preneli i drugi mediji, uključujući i Vašington post.

Mediji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini brzo su preneli vest o Balaševićevoj smrti, a o tome se mnogo pričalo i na društvenim mrežama.

Portal Kliks iz BiH opisao je Balaševića kao "legendarnog izvođača čije su pesme doticale najdublja osećanja publike", prenosi AP. Hrvatska državna televizija HRT podsetila je na "Balaševićevu antiratnu i pacifističku poziciju koja je vidljiva u mnogim pesmama, govorima, intervjuima".

XS
SM
MD
LG