Linkovi

Novi protesti na Tajlandu i u Kašmiru


Anti-američki protesti u Libanu

Američka ambasada u Bankoku zatvorena je pred planirani anti-američki protest, dok al-Kaida poziva na nove napade na američke diplomate

Protesti zbog amaterskog anti-islamskog filma danas su se proširili na glavni grad Tajlanda, Bankok i indijski Kašmir, dok su pobunjeničke grupe u Avganistanu preuzele odgovornost za samoubilački napad koji je - kako tvrde - odgovor na pomenuti video.

Američka ambasada u Bankoku zatvorena je u podne, pred planirani protest, ali je u saopštenju navedeno da misija nije svesna neke određene pretnje američkim državljanima.

Protesti u Srinagaru, glavnom gradu Kašmira, prerasli su u nasilje, jer su demonstranti bacali kamenje i sukobili se sa policijom.

U međuvremenu, severno-afrički ogranak al-Kaide izdao je saopštenje u kojem poziva na dalje napade na američke diplomate u znak odmazde zbog nisko-budžetnog amaterskog filma u kojem se prorok Muhamed, između ostalih uvreda, predstavlja kao prevarant, ženskaroš i čovek koji zlostavlja decu. Ekstremistička grupa je posebno zapretila napadima u Alžiru, Tunisu, Maroku i Mauritaniji.

Od prošlog utorka, kad su u napadu na američki konzulat u Bengaziju ubijeni američki ambasador u Libiji i trojica pripadnika njegovog osoblja, demonstracije i nasilje su zahvatile oko 20 zemalja.
XS
SM
MD
LG