Linkovi

Misteriozni antiruski posteri u CG


Ambasada Rusije u Podgorici uputila je Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore protesnu notu zbog bilborda sa porukom "bolje banana u ruci nego ruska čizma na vratu".

Na podgoričkim bulevarima nedavno su osvanuli reklamni panoi sa antiruskim porukama, zvaničnim logom NATO-a, navođenjem propalih ruskih investicija u Crnu Goru i citatima Milovana Đilasa da “Rusija nikada nije bila prijatelj Crnoj Gori”.

Poruke na reklamnim panoima motivisane su ranijim izjavama ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandra Čepurina koji je crnogorsku politiku prema NATO-u nazvao "majmunskom".

Nakon što je preduzeću “Metropolis” koje je vlasnik bilborda ukazano da je na panoima zloupotrijebljen zvanični logo NATO-a, on je uklonjen.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštilo je medijima da je 19. novembra dobilo notu ambasade Rusije u vezi sa plakatima na kojima se nalaze sadržaji antiruskog karaktera i molbom za dodatnim informacijama.

Ministarstvo je potom uputilo notu ambasadi Rusije i naglasilo da poruke ovakvog sadržaja smatra apsolutno neprihvatljivim, kao i da one “ni na koji način ne odražavaju vrijednosti i prioritete vanjske i unutrašnje politike Crne Gore”. Ministarstvo je navelo da Rusiju smatra “prijateljskom i partnerskom državom sa kojom želimo da nastavimo tradicionalno dobre i sadržajne odnose".

Za bilborde koji su se našli u centru Podgorice i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, još niko nije preuzeo odgovornost. Iz marketinške kompanije "Metropolis media" nisu željeli da otkriju ko je naručio reklamu, dok su se nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović i nevladine organizacije koje se bave Alijansom, ogradile od antiruskih poruka.

XS
SM
MD
LG