Linkovi

Spašeni putnici sa broda na Antarktiku


Fotografija koju je snimio lekar naučne ekspedicije, Endrju Pikok, objavljena na sajtu www.footloosefotography.com

52 putnika bezbedno su evakuisana kineskim helikopterom, koji ih je prebacio do australijskog ledolomca Aurora Australis. Ruska posada ostaje na brodu.

Svih pedeset dvoje putnika sa ruskog istraživačkog broda koji je više od nedelju dana bio zaglavljen u ledu na Antarktiku danas je evakuisano pošto je spasilačka ekipa uspela da kineskim helikopterom sleti u blizini broda.

Australijska Uprava za pomorsku bezbednost navela je da su putnici evakuisani sa broda “Akademik Šokaljski” koji je nasukan od 24. decembra.

Kris Turni, jedan od naučnika na brodu, objavio je poruku na Tviteru u kojoj kaže da su putnici bezbedno prebačeni do obližnjeg australijskog ledolomca.

Putnici, medju kojima su bili naučnici, turisti i novinari, helikopterom su, u grupama od po 12 ljudi, prebačeni na australijski brod, kojim će sada nedeljama putovati dok ne stigne do kopna. Snežne oluje sprečile su prethodne pokušaje da se putnici evakuišu helikopterom. Kineski, australijski i francuski ledolomci takodje nisu uspeli da dodju do ruskog broda.

74 ljudi nalazilo se na “Akademiku Šokaljskom”, brodu koji ima dovoljno zaliha za više nedelja i ne preti mu opasnost da potone. Očekuje se da će većina od 22 člana ruske posade ostati na brodu i sačekati da se led razbije prirodnim putem. Ruski brod, koji je isplovio sa Novog Zelanda 28. novembra pokušava da ponovi putovanje do Anarktika koje je, pre stotinu godina, izveo austrailjski istraživač Daglas Moson.
XS
SM
MD
LG