Linkovi

Borba protiv propagande ID


Tipičan primer propagandnog spota u kojem grupa Indonežana poziva ljude da se priključe ID
Tipičan primer propagandnog spota u kojem grupa Indonežana poziva ljude da se priključe ID

Islamska država (ID) koristi propagandne video snimke da promoviše svoja osvajanja, inspiriše simpatizere i privuče nove borce, dok SAD apeluju na saveznike da odgovore na to istom merom ...

Sjedinjene Američke Države apeluju na svoje saveznike da odgovore na dovitljivu propagandnu kampanju Islamske države (ID), za koju eksperti kažu da - po svemu sudeći - privlači izvuzetnu pažnju širom Bliskog istoka. Međutim, neki analitičari veruju da je neophodno poraziti ekstremiste na bojnom polju, kako bi se dobio rat za podršku javnosti.

Islamska država zauzela je velike delove teritorije Iraka i Sirije, na kojima je proglasila kalifat, odnosno islamsko carstvo.

Ekstremisti su prihvatili društvene medije, poput Jutuba i Tvitera, kao sredstva za širenje propagande.

Bivši američki ambasador u Iraku Džejms Džefri kaže: “Tehnički su veoma kompetentni. Prodorni su i to ima veliki uticaj."

Islamska država koristi propagandne video snimke da promoviše svoja osvajanja, inspiriše simpatizere i privuče nove borce.

Američki zvaničnici smatraju da partneri u koaliciji protiv Islamske države moraju snažno da odbace ideologiju te grupe i ponude alternativu.

"Svaki partner u koaliciji, svaki od njih ima jedinstvenu i ključnu ulogu u rušenju tog imidža", kaže penzionisani general i izaslanik američkog predsednika, Džon Alen.

Vlasti su zabrinute da bi propaganda Islamske države mogla da inspiriše takozvane napade "vukova samotnjaka". Nedavno je osumnjičeni terorista u Kanadi usmrtio jednog vojnika, a onda otvorio vatru unutar zgrade parlamenta, pre nego što ga je ubio šef obezbeđenja. Ministar spoljnih poslova Kanade Džon Beird kaže da druge zemlje moraju da se suprotstave Islamskoj državi.

"Moramo da pokušamo da pridobijemo podršku javnosti, iskreno, ne samo u Siriji i Iraku, već da uzvratimo na propagandu i mitove koje oni pokušavaju da plasiraju”, smatra Beird.

Islamska država takođe izadaje svoj časopis na sjajnom papiru, koji je - kako izgleda - namenjen regrutovanju džihadista na Zapadu.

U jednom od članaka nedavno su pokušali da opravdaju otmice iračkih devojaka, pripadnica zajednice jezida, i njihovo prodavanje u belo roblje.

"To je nešto što ne možete približiti ljudima tako što navodite naše vrednosti. Mi kažemo da želimo da ojačamo položaj žena, njih to ne zanima. Oni to ne žele", kaže Džejms Džefri sa Vašingtonskog instituta.

Nedavno, ceo svet je pratio iračke pešmerga borce kako stižu u gradić Kobani na sirijsko-turskoj granici – pokušavajući da spreče da pretežno kurdsko mesto padne u ruke ekstremista islamske države. Višenedeljni vazdušni napadi koalicije koju predvode SAD su usporili napredak džihadista, ali za sada se ne naslućuje njihovo povlačenje.

Analitičari smatraju da je pobeda na bojnom polju ključna kako bi koalicija protiv Islamske države mogla da spreči širenje radikalne poruke islamista.

"Jedan od razloga zbog kojih su toliko privlačni nezadovoljnim mladim ljudima širom tog regionajeste činjenica da pobeđuju. Stoga je vojna sila najvažnija", kaže Džefri.

Američki Stejt department takođe koristi društvene medije, poput Tvitera, Fejsbuka i Jutuba u nastojanju da parira propagandi Islamske države. U okviru te kampanje, objavljen je video spot čiji je cilj da obeshrabri potencijalne džihadiste da se pridruže terorističkoj grupi.

XS
SM
MD
LG