Linkovi

Obama: Seksualni napadi ugrožavaju vojsku


Predsednik Obama obraća se diplomcima Pomorske akademije u Anapolisu, 24. maja 2013.
Predsednik Obama obraća se diplomcima Pomorske akademije u Anapolisu, 24. maja 2013.

Na diplomskoj ceremoniji u Anapolisu, novim oficirima, medju kojima je ove godine i Crnogorac Roberto Golović, obratio se predsednik Obama.

Na Pomorskoj akademiji u Anapolisu, jednoj od najprestižnijih obrazovnih institucija u SAD, održana je diplomska ceremonija, a novim oficirima, medju kojima je ove godine i Crnogorac Roberto Golović, obratio se predsednik Obama.

On im je čestitao na završetku školovanja ali se ujedno osvrnuo i na aktuelnu kontroverzu koja pogadja američku vojsku. Prema nedavnom izveštaju Pentagona, prošle godine je 26,000 članova američke vojske bilo žrtva seksualnog napada, a hiljade žrtava i dalje nisu spremne da istupe i optuže svoje napadače. Obama je poručio da je vojska i dalje institucija u koju Amerikanci imaju najviše poverenja, ali da unutar nje mora da postoji svest da nedolično ponašanje nekolicine može da ima dalekosežne posledice.

"Oni koji počine seksualni napad nisu počinili samo zločin, oni ugrožavaju poverenje i disciplinu koji našu vojsku čine tako snažnom. Zbog toga moramo da budemo odlučni da sprečimo te zločine, jer oni ne smeju da se dešavaju u najboljoj vojsci sveta.”

Predsednik je poručio diplomcima da po završetku školovanja preuzimaju odgovornost da budu lideri, kao oficiri kojima će biti poverena najveća moguća odgovornost – životi muškaraca i žena pod njihovom komandom. Prema njegovim rečima, kada završe tu službu, mnogi od njih će postati lideri lokalnih zajednica, američkih kompanija a neki možda čak i lideri cele zemlje. Obama je rekao da svi Amerikanci moraju da odigraju svoju ulogu, ali je zadatak onih koji upravljaju zemljom da se neprekidno trude da opravdaju poverenje nacije.
XS
SM
MD
LG