Linkovi

Angela Merkel - Tajmova ličnost godine


Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku kabineta u Berlinu 1. decembra 2015.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku kabineta u Berlinu 1. decembra 2015.

Magazin Tajm je proglasio nemačku kancelarku Angelu Merkel "ličnošću godine” za 2015, ukazujući na njeno liderstvo tokom sirijske izbegličke krize, finansijskog spasavanja Grčke od bankrotstva, previranja u evrozoni i ruske intervencije u Ukrajini.

Magazin ocenjuje da je Merkel “reagovala na pravi način” svaki put kada se Evropa suočila sa ozbiljnom krizom.

Veliki deo sveta je uključen u debatu tome kako pronaći balans izmedju bezbednosti i slobode, a Merkel poziva Nemačku i ostatak sveta da veruju da velike civilizacije grade mostove umesto zidova, a da se ratovi mogu dobiti kako na bojnom polju tako i van njega, navodi Tajm.

Urednica Tajma, Nensi Gibs, napisala je u obrazloženju izbora Merkel za ličnost godine da se “sposobnost lidera proverava onda kada narod ne želi da ih sledi”, a da je nemačka kancelarka ispoljila “čvrsto moralno liderstvo u svetu u kome postoji manjak tih kvaliteta.”

Angela Merkel je postala prva žena – kancelar u Nemačkoj pre deset godina, kao i jedna od vodećih političara Evropske unije.

Ćerka luteranskog sveštenika, Merkel je rodjena u Hamburgu u Zapadnoj Nemačkoj 1954. ali je odrasla u Nemačkoj Demokratskoj Republici pošto je njen otac prihvatio da bude pastor crkve u Brandenburgu, severno od Berlina, a porodica se preselila u Istočnu Nemačku. Studirala je fiziku na Univerzitetu u Lajpcigu i stekla doktorsku diploma iz kvantne hemije 1978. Radila je u Akademiji nauka Istočne Nemačke od 1978. do 1990. Ušla je u politiku posle pada Berlinskog zida 1989, a prva visoka funkcija koju je zauzela bila je predsednica Demohrišćanske unije.

Finalisti u izboru za Tajmovu ličnost godine bili su lider Islamske dražve Abu Bakr al-Bagdadi, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp, američki aktivisti kampanje “Black Lives Matter”, koji se zalažu za rasnu jednakost, kao i iranski predsednik Hasan Rohani.

XS
SM
MD
LG