Linkovi

Analitičari tvrde, pred novim šefom Feda težak period


час тайм
час тайм

Američki predsednik Donald Tramp ostavlja svoj pečat u američkim Federalnim rezervama, imenovanjem bivšeg investicionog menadžera i guvernera centralne banke Džeroma Pauela na poziciju Dženet Jelen, čiji mandat ističe u februaru.

Ako tu odluku potvrdi senat, naredni šef federalnih rezervi imaće zadatak da nagleda američku monetarnu politiku i održava stabilnost najveće svetske ekonomije.

Ovaj 64-godišnjak predstavlja za predsednika najbolje iz oba sveta. Republikanski advokat sa akreditivima sa Volstrita i pet godina radnog iskustva u Federalnim rezervama, najverovatnije neće odstupati mnogo od laganog i opreznog pristupa svojih prethodnika.

Ono što ga razlikuje od Jelen je kritika stroge regulatorne politike, a u govoru prošlog meseca rekao je da “dodatne regulative nisu uvek najbolji odgovor za sve probleme”.

Rajan Svit iz Mudi Analitiksa tvrdi da danas ne postoje neravnoteže u ekonomiji, ali misli da će se u toku nekoliko narednih godina razviti.

"Naša ekonomija je već dovoljno blizu, ako nije i u punoj zaposlenosti pa mislim da će katalizator naredne recesije verovatno biti poremećaj na finansijskim tržištima.", dodao je Svit.

Jedan od izazova za Pauela biće udaljavanje od trenutno niskih kamatnih stopa. Međutim, ekonomija se kreće u ciklusima.

Analitičari tvrde da će naredni šef Feda morati da bude spreman da se suoči sa neizbežnim trendom opadanja.

“Velike su šanse da će naredni predsednik Feda predsedavati tokom sledeće recesije. Obim te recesije, vreme dešavanja i u mnogo slučajeva oporavak – biće diktiran od strane predsednika Federalnih rezervi.", tvrdi Greg Mekbrejdi, glavni finansijski analitičar kompanije Benkrejt.

Ekonomisti tvrde da će, ko god to bude, imati ogroman uticaj, uključujući i mogućnost da utiče na globalne investicije, kamatne stope i potrošačke navike širom sveta.

XS
SM
MD
LG