Linkovi

Amnesti: Sprečiti iseljavanje Roma


Dvoje od šestoro dece Roma Miće Tulipovića u "kartonskom naselju" su među stotinama drugih koji su primorani da se isele iz svojih privremenih domova (arhiva)

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, „Amnesti internešenal“ apelovala je na srpsku vladu da donese zakon o zabrani prinudnog iseljavanja.

„Amnesti internešenal“ i druge neprofitne organizacije u Srbiji su pratile i dokumentovale slučajeve kršenja ljudskih prava pre i posle prisilnog iseljavanja. U izveštaju se navodi da su nadležni iz vlade grada Beograda od aprila do 1. novembra ove godine sproveli najmanje pet prinudnih iseljavanja, koja su većinom pogodila Rome koji žive u privremenim naseljima, navodeći da u gotovo ni jednom slučaju tim licima nisu ponuđene pravne konsultacije.

Od završetka pisanja pomenutog izveštaja, Amnesti navodi da je sprovedeno još najmanje 4 iseljavanja, a da stotinama Roma preti ista sudbina što, kako navodi ta organizacija, pokazuje da vlada Srbije ne postupa u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama.

Predstavnici „Amnesti internešenala“ su u oktobru lično predali srpskim vlastima peticiju sa preko 20 hiljada potpisa, kojom se od vlade zahteva uvođenje zakona o zabrani prinudnog iseljavanja. U saopštenju se navodi da potpredsednik vlade Srbije, Božidar Đelić još uvek ne smatra da je neophodno uvođenje takvog zakona.

XS
SM
MD
LG