Linkovi

Amnesti: Ratni zločini u Siriji


U novom izveštaju Amnesti internešonal navodi da su vojni napadi u Siriji od januara ove godine do sada izvedeni na pijace, džamije i škole i da su za to korišćena burad sa hlorom i drugo neprecizno eksplozivno oružje.

Sirijske vladine snage i opozicioni pobunjenici izveli su napade na Alepo, najveći grad u toj zemlji, što bi moglo da predstavlja ratni zločin i zločin protiv čovečnosti – navodi se u najnovijem izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal.

Pošto su intervjuisali preko 100 ljudi koji su živeli ili radili u Alepu, članovi Amnestija su objavili da su vojni napadi od januara ove godine do sada, izvedeni na pijace, džamije i škole i da su za to korišćena burad sa hlorom i drugo neprecizno eksplozivno oružje.

U izveštaju se takođe navodi da je bilo i minobacačkih napada pobunjenika kao i otmica i maltretiranja zatvorenika sa obe strane, ali da su vladine snage odgovorne za većinu kršenja ljudskih prava.

U međuvremenu, međunarodna zajednica danas je u Ženevi nastavila sa pokušajima da pronađe način za okončanje konflikta u Siriji. Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija, Stafan de Mistura provešće u Švajcarskoj nedelju dana tokom kojih će se sastati sa učesnicima konflikta i drugima koji žele da pomognu pri pronalaženju rešenja.

To nisu zvanični mirovni pregovori već pokušaj da se ustanovi da li postoji volja i uslovi da se ponovo pokrene mirovni proces.

XS
SM
MD
LG