Linkovi

Amnesti: Vlada znala za napad na školu


Nigerijka na protestu u Lagosu
Nigerijka na protestu u Lagosu

Grupa za zaštitu ljudskih prava navodi da bezbednosne snage nisu reagovale zbog zbog manjka resursa, a i mogućeg straha od sukoba sa bolje naoružanim pobunjenicima

Grupa za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenal" navodi da su pripadnici nigerijskih snaga bezbednosti unapred bili upozoreni na napad na žensku školu u kojem su pobunjenici kidnapovali više od 300 učenika.

U međuvremenu, manji broj ljudi okupio se u najvećem gradu te zemlje Lagosu, na mirnom protestu, pozivajući vladu da spasi otete devojčice. Sporo reagovanje vlade na rešavanje ovog problema dovelo je i do protesta u prestonici Abudži.

"Amnesti Internešnel" optužila je nigerijske snage bezbednosti da nisu reagovale na upozorenja, koja su počela da pristižu više od četiri sata pre nego što su borci Boko Harama 14. aprila napali školu u Čiboku.

Razlog za nereagovanje vlade je “nemogućnost da se sakupe trupe” zbog manjka resursa, a i mogućeg straha od sukoba sa bolje naoružanim pobunjenicima, navodi "Amnesti internešenal", koji je došao do informacija o upozorenjima od lokalnih zvaničnika.

Nigerijska vlada za sada nije reagovala na ove optužbe.
XS
SM
MD
LG