Linkovi

Međunarodna kampanja za otete devojčice


Prva dama SAD Mišel Obama je na društvenim medijima pružila podršku devojčicama otetim u Nigeriji
Prva dama SAD Mišel Obama je na društvenim medijima pružila podršku devojčicama otetim u Nigeriji

Brojne zemlje, među kojima su i SAD, ponudile pomoć Nigeriji u pronalaženju otetih devojčica kojima su podršku uputile prva dama SAD Mišel Obama i bivša državna sekretarka Hilari Klinton

Najmanje četiri zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, obećale su da će pomoći Nigeriji u potrazi za 276 učenica koje je otela ekstremistička organizacija Boko Haram.

Nigerijski predsednik Gudlak Džonatan se na današnjem ekonomskom forumu u Abudži zahvalio Kini, najnovijoj zemlji koja je obećala pomoć. Džonatan je rekao da su učesnici foruma pokazali podršku Nigeriji i zadali „veliki udarac“ teroristima. Takođe je dodao da bi u slučaju da delegacije nisu prisustvovale forumu, ekstremisti slavili i „počinili dalji haos“.

Američka vojska juče je saopštila da će američki savetnici uskoro doputovati u Nigeriju da bi pomogli u komunikacijama, logistici i obaveštajnim aktivnostima. Britanija je obećala da će obezbediti satelitske snimke, dok je Francuska saopštila da će poslati bezbednosne agente.

Prva dama Sjedinjenih Država Mišel Obama i bivša državna sekretarka Hilari Klinton, između ostalih, pridružile su se međunarodnom protestu zbog otmice devojčica u Nigeriji. Hilari Klinton je u jušerašnjem intervjuu izrazila gnijev zbog otmice i pozvala na preduzimanje akcije.

"To je zločin. Terorističko djelo koje stvarno zahtijeva najsveobuhvatniji mogući odgovor. Prije svega nigerijske vlade”.

Prva dama SAD je svoju podršku uputila na internetu odnosno društvenim medijima. Mišel Obama je na Fejsbuku i Tviteru postavila svoju sliku uz poruku da su devojčice i njihove porodice u njenim mislima i molitvama. Dobitnica Oskara i aktivista za ljudska prava Anđelina Žoli takođe je podržala otete devojčice, uz ocjenu da su njihovi otmičari dio zla koje postoji u svijetu.

Ja sam, poput svih, zgnušana otmicom, kada pomislim kako ih neko negdje zlostavlja i prodaje. Užasno je i neshvatljivo da bi neko mogao to da uradi. Time se međutim ukazuje na veći problem, a to je da ljudi, zato što vjeruju da neće biti kaženjeni, čine ovakve zločine”.

Nigerijska vlada ponudila je nagradu od 300 hiljada dolara za informacije, koje bi mogle da pomognu u pronalaženju i spasavanju učenica.
XS
SM
MD
LG